Askeri liseye giden öğrenciye fen ve sosyal bilimler lisesi yok

Askeri liseye giden öğrenciye fen ve sosyal bilimler lisesi yok
Askeri liselerin kapatılmasıyla birlikte bu okullarda okuyan öğrenciler fen ve sosyal bilimler lisesine geçemeyecek. Müfredata göre öğrenciler, imam hatip, meslek ve Anadolu liselerine puanları ve tercihlerine göre yerleştirilecek.

Kapatılan askeri liselerin öğrencileri müfredat karşılaştırılmasına göre, imam hatip, meslek ve Anadolu liselerine yerleştirilirken, fen ve sosyal bilimler lisesine geçiş yapamayacak. Habertürk’ün haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kanun hükmünde kararname (KHK) ile askeri liselerin kapatılmasının ardından bu okullarda eğitim gören öğrenciler için yol haritasını belirledi. MEB'in üzerinde çalıştığı uygulama, daha önce kapatılan polis koleji öğrencilerine uygulanan sistemle benzerlik gösteriyor. Askeri liselerde eğitim alan 5 bine yakın öğrencinin liseye geçiş puanı bulunuyor. Bu nedenle öğrencilerin askeri liseden alınıp normal liselere yerleştirilmesi önünde bir engel bulunmuyor. Okullara yerleştirme işlemleri öğrencinin 8. sınıfta girdiği Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ve Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ortak sınavlarından aldığı puana göre yapılacak. Yerleştirmelerde öğrencilerin yapacağı tercihler de göz önünde bulundurulacak. MEB, söz konusu öğrencilerin liselere yerleştirilmesi için askeri liselerde okutulan derslerle normal liselerde yer alan derslerin müfredatını karşılaştırdı. Müfredattaki farklılık nedeniyle fen ve sosyal bilimler liselerini tercih edemeyecek bu öğrencilerin sadece imam hatip, meslek ve Anadolu liselerine tercih yapabilmesi kararı alındı.

İMAM HATİP YOLU

Buna göre bu yıl askeri lise sınavları yapılmadığı için 9. sınıf öğrencisi bulunmuyor. Öğrenci yerleştirme işlemleri 10. sınıftan itibaren yapılacak. Yapılan müfredat karşılaştırması çalışmasına göre 10. sınıftaki öğrenciler imam hatip, meslek ve Anadolu liselerine; 11 ve 12. sınıf öğrencileri ise Anadolu liselerine gidebilecek. Askeri liselerde eğitim gören öğrencilerin ailelerine de ulaşılarak nakil hakkında ayrıca bilgilendirme yapılacak.

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, kapatılan İstanbul Kuleli Askeri Lisesi, İzmir Maltepe Askeri Lisesi, Bursa Işıklar Askeri Lisesi, İstanbul Heybeliada Askeri Lisesi, Ankara Bando Astsubay Hazırlama Okulu'nda yaklaşık 5 bin öğrenci bulunduğunu söyledi. Tekin, bu öğrencilerin nakil süreçlerine ilişkin bütün çalışmaları yaptıklarını ifade etti. Daha önce benzer bir çalışmayı polis kolejindeki öğrenciler için de yaptıklarını hatırlatan Tekin, askeri liselerdeki öğrencilerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları açısından tedbir aldıklarını belirtti. Bu hafta içinde nakil işlemlerinin tamamlanacağını söyleyen Tekin, şu bilgileri verdi:

“Geçen yıl 9. sınıfta okuyup bu yıl 10. sınıfa geçen öğrencilerimiz, fen ve sosyal bilimler liseleri dışındaki bütün ortaöğretim kurumlarını tercih edebilecek. Fen ve sosyal bilimler liseleri 9. sınıftan itibaren farklı bir program uyguluyorlar. Dolayısıyla müfredat arasında uyumsuzluk açısından bu liseler hariç tutuldu. Örneğin Bando Mızıka Okulu'ndaki çocuklar güzel sanatlar liselerine nakil yoluyla başvuru yapabilecek. 10. sınıfta müfredat farklılaşıyor. Meslek liselerinde, imam hatip liselerinde farklı bir müfredat uygulanıyor. Dolayısıyla 10. sınıftan 11'e, 11'den 12'ye geçen öğrenciler, sadece puanlarına uygun Anadolu liselerine kayıt olabilecek.”

ASKERE GİDECEKLER Mİ?

Diğer yandan, harp okullarının yeni kurulan Milli Savunma Üniversitesi bünyesine alınması, mevcut öğrencilerin sivil üniversitelere kaydırılması sonrasında “Askeri okullarda geçirilen eğitim süresi askerlikten sayılacak mı?” sorusunu akıllara getirdi. KHK'da bu durumla ilgili özel bir düzenleme yer almadı. Ancak harp okullarından ayrılan öğrencilerin tazminat ödemeyeceği hüküm altına alındı. Şu andaki uygulamaya göre harp okulunda 18 ay ve üzerinde öğrenim görmüş üniversite mezunları yedeğe ayrılıyor ve temel askerlik eğitimine tabi tutulmadan askerlik görevini tamamlamış sayılıyor. Bu düzenlemede değişiklik yapılıp yapılmayacağı henüz net değil.

RÜTBE OLMAYACAK

Pazar günü yayımlanan KHK'ya göre harp okulları, askeri fakülte ve yüksekokullar ile astsubay meslek yüksekokullarında öğrenimine devam eden öğrenciler, üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları yerleştirme puanları dikkate alınarak durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullara naklen kaydedilecek. Bu yıl mezun olacak askeri öğrencilere ise rütbe takılmayacak ve durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullarca diploma verilecek.

ASKERLİK YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Bu düzenlemenin zorunlu askerlik hizmetine nasıl yansıyacağı merak konusu oldu. Askerlik Kanunu'na göre harp okulları, GATA ve astsubay meslek yüksekokullarından ilişiği kesilenlerin bu okullarda ay olarak okudukları sürenin üçte biri muvazzaflık hizmetinden sayılıyor. Şu anda zorunlu askerlik hizmeti süresi 12 ay. Üniversite mezunları için bu süre kısa dönem er olarak 6 aya düşüyor. Örneğin okulda 12 ayı tamamlayan bir öğrenci askerlik hizmetinin 3 ayını yerine getirmiş sayılacak ve nakledildiği okulu tamamlamasının ardından geri kalan 3 aylık askerlik hizmetini tamamlayacak. Üniversiteden mezun olamaz ise 12 ay er hizmetinin geri kalan 9 aylık bölümünü tamamlaması gerekecek. Okulda 24 ayı tamamlayanlar ise 6 ay askerlik yapmış sayılacak ve nakledildiği sivil üniversiteden mezun olursa, askere alınmasına gerek kalmayacak. Aynı durum harp okullarında 24 aydan fazla eğitim görmüş durumdaki 3. ve 4. sınıf öğrencileri için de geçerli.