Askeri yetkiliden Yeniçağ'a özel değerlendirme: Savaşın fiili olarak başlaması demektir

Askeri yetkiliden Yeniçağ'a özel değerlendirme: Savaşın fiili olarak başlaması demektir
İranlı komutan Kasım Süleymani’nin ABD güçlerince öldürülmesinin ardından tırmanan ABD-İran gerginliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan bir askeri yetkili, “İran unsurlarının şu ana kadar ABD’nin Irak’taki varlığına yönelik harekât planları üzerinde çalıştığına emin olabiliriz. İran’ın Irak’ta bir ABD üssünü vurması demek, savaşın fiilî olarak başlaması demektir.” ifadelerini kullandı.

YENİÇAĞ / İSTANBUL

ABD’nin düzenlediği hava harekatıyla İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile Haşd-i Şabi komutanı Ebu Mehdi el Mühendis'in öldürülmesinin ardından ABD-İran arasında tırmanan gerginlik, iki ülke arasında sıcak çatışma senaryoları üretilmesine neden oldu.

Yaşanan gerginliğe ilişkin Yeniçağ’a değerlendirmelerde bulunan askeri kaynak, İran ve ABD’nin askeri planda karşı karşıya gelmesinin Ortadoğu için felaketle sonuçlanacağına işaret ederek, bunun da dünyanın yeni bir buhrana sürüklenmesi anlamına geleceğini belirtti.

Yeniçağ’a özel açıklamalarda bulunan askeri yetkili, konuyu Ortadoğu coğrafyasında yaşanacak bir savaş üzerinden değerlendirebileceğini, ancak asıl zorluğun askeri boyutun dışındaki koşulların konuşulmasında olduğunu kaydetti.

Bölgede yaşanan sivil kayıplara dikkat çeken kaynak, İran ve ABD güçlerinin doğrudan ya da dolaylı olarak Irak’ta karşı karşıya gelmesinin yeni terör faaliyetlerine de kapı aralayacağını dile getirdi.

İran yönetiminin vereceği kararla ABD’nin Irak’taki askeri üslerine saldırı düzenleyebileceğini ifade eden Türk yetkili, İran kuvvetlerinin misilleme mahiyetindeki harekât planları üzerinde çalışmalara başlamış olabileceğini belirtti.

“EN KÜÇÜK BİR SICAK TEMAS, ONARILMAZ HASARA NEDEN OLUR”

Yeniçağ’a özel açıklamalarda bulunan askeri kaynak, “Burada üzerinde durulması gereken, İran’ın ABD’nin Irak’taki üslerinden birini hedef alması ihtimalidir. İran unsurlarının şu ana kadar ABD’nin Irak’taki varlığına yönelik harekât planları üzerinde çalıştığına emin olabiliriz. İran’ın Irak’ta bir ABD üssünü vurması demek, savaşın fiilî olarak başlaması demektir. Bundan sonraki en küçük bir sıcak temas, onarılmaz hasar ve kayıplara neden olur. ABD’nin NATO üyesi olduğu ve Türkiye’nin NATO içerisindeki konumu düşünüldüğünde, ülkemizin de ciddi sorunlarla karşılaşacağı kaçınılmaz bir gerçektir. Bölgedeki gelişmeler ışığında temenni edilir ki, askeri hazırlıklar yapılırken, devletler arası müzakereler hızlandırılsın. Aksi takdirde vahim tablolarla karşı karşıya kalınabilir.” değerlendirmesinde bulundu.