Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Atama bekleyen öğretmen çığlıkları...

KPSS, yani Kamu Personeli Seçme Sınavı merhum Bülent Ecevit'in Başbakanlığı esnasında getirilmişti. Amaç haksızlığı ve siyasi baskıları önlemekti. Bu düzenlemeye Ecevit'in koalisyon ortağı olan sağ partilerin karşı çıktığını, yıllarca partizanca kamuya personel alımları yaptıranların elinden önemli bir kozun gittiğini hatırlatalım. Sınav, önceleri iyi gidiyordu. "Devletin kılcal damarlarına sızma" fetvası alan FETÖ, kısa sürede bu sınavın sorularını çalarak mensuplarını yerleştirmeye başladı. Öyle ki cemaatin biat kültürü ile yetişen ajanları 90-100 puan alıyor, öğretmenlikten, adalete, kaymakamlıktan, TÜBİTAK'a kadar girmedikleri yer kalmıyordu. 15 Temmuz'dan bu yana hemen her gün ankesör gibi operasyonlarla gözaltılar yapılıyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın uygulamaya koyduğu "FETÖMETRE"nin 300'e yakın kriterinden birisi de KPSS... Örgüt üyeleri ve yakınlarının bu sınavları da inceleniyor. Bir bölümü yakalandı. Soruşturmalar genişledikçe hırsızlar yakayı ele verecek.

***

AKP'nin iktidara geldiği günden itibaren pıtrak gibi üniversite kuruldu. Eğitim seviyesi giderek düşüyor. İşsizlik Üniversite mezunları arasında çığ gibi büyüyor. Sadece öğretmen olabilmek için 450 bin gencimizin umutsuz bekleyişi var. Türkiye genelinde ise 150 bin öğretmen açığı var. AKP iktidarının yaz-boz tahtasına çevirdiği Millî Eğitim ise öğretmen atamalarını Çin işkencesine çevirdi. Her yıl iki defa 20'şer bin öğretmen ataması yapıyor. Partizanları için yeni yöntem icat ettiler. KPSS sonuçları yetmiyor. Mülakat adı ile yandaşlarına avantaj sağlamanın peşindeler. Mülakat sınavını yapan kurula önceden AKP tarafından liste veriliyor. KPSS'de 90 ile 80 arasında başarılı sonuç alanlara mülakattan 50-55 puan verilip ortalamaları düşürülüyor. Yandaşların KPSS'den aldıkları 55-60 puanlara mülakattan 90-100 puan eklenip ortalamaları yükseltiliyor ve atama için kuraya giriyorlar. Asırlık Millî Piyango çekilişinin bile güvenli olmadığını Sayıştay denetçileri ortaya çıkardı. Söz konusu atama kuralarının çekiminde şaibeli olduğu kanaati yaygın.

***

Atama bekleyen 450 bin öğretmen adayı bu konuda dertli. Günde 40-50 e-postanın yanında üç gündür WhatsApp'dan yüzlerce mesaj geldi. Her biri KPSS sonuçlarının fotoğrafını çekip göndermiş. Mülakatta puanlarının nasıl düşürüldüğünü de eklemişler. Seslerinin, çığlıklarının duyurulması için bu satırların yazarına ağır misyon yüklediler. Bu çığlıklara duyarsız kalmak mümkün değil. Oğlumuz var, kızımız var. Yakın akrabalarımız, komşularımızın ortak derdi de bu.

FETÖ'nün yıllarca uyguladığı taktiği bugün iktidar uyguluyor. Polis ve askerî okullara giriş için de aynı yöntem tezgâhlanıyor. İçişleri ve Millî Savunma Bakanlığı'nın oluşturduğu "Personel Alım Merkezi"ndeki "Mülakat Heyeti" seçiyor adayları. Adalet yok, kriter yok. Haksızlık, hukuksuzluk diz boyu... Bir tarafta öğrencilerini yetiştirebilmek için yurdun en ücra köşesine gitmeyi bekleyen on binlerce idealist öğretmen adayı. Öte yanda mülakat sınavında partizanca alınanlar, atandıkları yere gitmeden torpille başka yerlere tayin ediliyor.

Eğitim camiasının içinden gelen yıllarca özel okul sahipliği yapan Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan çoğunluk umutluydu. Ancak yine hayal kırıklığı yaşanıyor. Bize gelen bilgilere göre Ziya Selçuk'un istediği projeler Saraydan veto edilmiş. R.T.Erdoğan'ın sayısı bilinmeyen binlerce danışmanının hazırladıkları Ziya Selçuk'a dayatılıyor. O makamda kalabilmenin koşulu gelen emirleri uygulamak olduğu için Selçuk'un inisiyatifinin bulunmadığı bizlere kadar yansıdı.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları