Atatürk Dersim İsyanı'nı bastırma harekatını bu köşkten takip etmişti. Harita üzerinde kritik noktaları işaretledi

Atatürk Dersim İsyanı'nı bastırma harekatını bu köşkten takip etmişti. Harita üzerinde kritik noktaları işaretledi
CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün "Dersim katliamının sorumlusu devlet ve CHP'dir. Atatürk de bu olaylardan haberdardı" açıklaması büyük tepki topladı. Bu açıklamanın ardından yeniden tartışma konusu olan o dönemlerde 'Dersim' diye tabir edilen bölgelerde yaşanan olaylara ilişkin bir belge de Trabzon'daki Atatürk Köşkü'nde yer alıyor.

Atatürk Dersim İsyanı'nı bastırma harekatını bu köşkten takip etmişti. Harita üzerinde kritik noktaları işaretledi

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün''ün "Dersim katliamının sorumlusu devlet ve CHP''dir. Atatürk de bu olaylardan haberdardı" açıklamasının ardından yeniden tartışma konusu olan ve o dönemlerde ''Dersim'' diye tabir edilen bölgelerde yaşanan olaylara ilişkin bir belge de Trabzon''daki Atatürk Köşkü''nde bulunuyor.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk''ün Trabzon''u ziyaretleri sırasında kaldığı, Trabzon İl Özel İdaresi''nin 1931’de hazineden satın alarak Atatürk''e hediye ettiği ve bugün müze olarak kullanılan Atatürk Köşkün''nde bulunan Türkiye haritasında o dönemlerde ''Dersim'' diye tabir edilen bölgelerde kalemle yapılmış bazı işaretlemeler dikkat çekiyor. Haritanın altındaki tabelada da, "Dersim (Tunceli)''de Zuhur Eden İsyanda askeri Durumu Gösteren Taktik İşaretler Bizzat Atatürk Tarafından Çizilmiştir" ifadeleri dikkat çekiyor.

Atatürk Köşkü olarak ziyaretçilere hizmet veren köşk, 19. yüzyıl başlarında Trabzon''a hakim Soğuksu sırtlarında Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık olarak yaptırılmış. Avrupa ve Batı Rönesans mimarisinin etkilerini taşıyan binanın su ve ısı tesisatı ise zamanın ileri teknolojisiyle döşenmiş. Mustafa Kemal Atatürk, 15-17 Eylül 1924 tarihinde Trabzon''a yaptığı ilk ziyaretinde Soğuksu''ya gezi amaçlı götürüldüğünde burada dinlenmiş. 26-29 Kasım 1930 tarihinde Trabzon''u ikinci kez ziyaretinde ise Köşk''te ağırlanmış. Atatürk, köşkü beğendiğini ifade edince de Trabzon İl Özel İdaresi 2 Mayıs 1931''de köşkü hazineden satın almış ve İl Daimi Encümeni kararıyla 18 Mayıs 1931''de Atatürk''e hediye edilmiş. Atatürk, 10-11 Haziran 1937 tarihindeki üçüncü ziyaretlerinde de kendisi için hazırlanan Köşk''te iki gece kalmış.

11 Haziran gecesi Köşk''te bütün mal varlığını Türk milletine armağan etme kararı alan Ulu Önder Atatürk, mal varlığının bir listesini hazırlayarak gereğinin yapılması için Başbakan''a göndermiştir. Fakat bilinmeyen bir sebepten dolayı Soğuksu''daki köşkün Atatürk''ün Türk milletine armağan edilen mal varlığı listesinde olmadığı ortaya çıkmış ve ölümünden sonra kız kardeşi Makbule Boysan''a kalmıştır. Atatürk''ün Başbakanlığa gönderdiği listede Köşk''ün yer almaması konusunda değişik görüşler öne sürülmüştür.

8 Temmuz 1942''de Trabzon Belediyesi Boysan''dan Köşk''ü 10 bin lira karşılığında satın almış ve aynı yıl halka açık müze haline getirilmiştir.

GEÇMİŞE IŞIK TUTAN HARİTA

Atatürk Köşkünün giriş katındaki salonda Atatürk''ün 15 Eylül 1924 tarihi akşamı belediyece verilen yemekte yaptığı konuşmalarının metni asılı. Birinci katta çalışma odası, büyük yatak odası, bekleme odası ve toplantı odası bulunuyor.

Bu odalara geçit veren salon duvarlarında Atatürk''ün değişik yurt gezilerine ait fotoğrafları ve bizzat kendi kurşun kalem işaretlerinin bulunduğu Türkiye haritası yer alıyor. Haritada o dönemlerde ''Dersim'' diye tabir edilen bölgelerde kalemle yapılmış bazı işaretlemeler dikkat çekiyor. Elazığ ve Erzincan''ın da işaretlendiği haritada, Tunceli''deki işaretleme ve çizimler yoğunlukta. Haritanın altında yer alan tabelada da, "Dersim (Tunceli)''de Zuhur Eden İsyanda Askeri Durumu Gösteren Taktik İşaretler Bizzat Atatürk Tarafından Çizilmiştir." ifadeleri bulunuyor.

İlgili Haberler