Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hulki CEVİZOĞLU

Hulki CEVİZOĞLU

ATATÜRK: "... RABBİM GÜNEŞ GÖSTERMESİN"

İngilizler’in eski Osmanlı topraklarındaki “bölme-parçalama ve sömürme” oyunları sürüyor. Irak’ta bir “Kürt Devleti” kurmak için inatlarını Sevr’den buyana sürdürüyorlar.
Bu kapsamda Irak’ın Kerkük ve Musul kentlerinin ayrı bir önemi var. Bunu, iki hafta önceki Ceviz Kabuğu programımızda da tartışmıştık. Oradaki bir söz, hâlâ tartışılıyor..

ATATÜRK MUSUL’U ALACAK MIYDI?..
 Mustafa Kemal Atatürk’ün 1933 yılında, Lozan’dan 10 yıl sonra, ABD’li general Mac Arthur’a söylediği ileri sürülen bir sözü var:
 “Allah nasip eder, ömrüm vefa ederse Musul, Kerkük ve Adaları geri alacağım. Selanik de dahil Batı Trakya’yı Türkiye hudutları içine katacağım!..”
Bu sözün doğru olup olmadığı ortaya çıkarılırsa, bugünkü politikalara da ışık tutacak ve yön verecek.
Kimileri, “Böyle bir söz yok, hani kaynak?” diye soruyor. Kimileri bu sözü bir “Soğuk savaş yalanı” olarak değerlendiriyor.(Cüneyt Akalın, “Atatürk-Mac Arthur Görüşmesinin İçyüzü”, Kaynak Yayınları, İstanbul, Aralık 2006.) Kimileri ısrarla “var” diyor ve yayınlarında kullanıyor. Bu yazarlardan biri olan sayın Yusuf Koç’a sordum. “Bu sözü kitabınızın arka kapağına tam sayfa koymuş ve kaynak göstermişsiniz. Ancak, eleştiriler üzerine ben de aradım. Kaynağın aslını bulamadım. Kaynağınızı bana söyler misiniz?” dedim. Hâlâ yanıt bekliyorum!..
Ama ben, bu tür çalışma yapanların yaşadığı durumu bildiğim için, kimseyi beklemeden araştırma yaptım.
Yakında çıkacak olan kitabımın çalışmaları çerçevesinde, yüzlerce kitap okuyorum. Bu arada Musul konusunu da araştırdım. Bakınız neler buldum.

“MUSUL VE IRAK’IN YARISI...”
Kaynak Yayınları’ndan çıkan kitapta bu sözün “soğuk savaş yalanı” olduğu söyleniyor ama, yine aynı yayınevinin diğer eserlerinde durum farklı. Kaynak Yayınları’nın herkese tavsiye edeceğim çok değerli çalışması “Atatürk’ün Bütün Eserleri” adlı ansiklopedik dizisi. (Şu anda 22 cildi tamamlandı ve “N” harfinde.. Emeği geçenleri kutluyorum.)
Atatürk’ün tartışılan sözünü henüz bulamadım. Ancak, burada herkesin aradığı şey “sözün anlamı..” Atatürk’ün bu anlamda pek çok sözünü buldum. Şimdi onlardan birkaç örnek vermek istiyorum.
Atatürk, Musul’un önemine değinmiş mi?.. Değinmiş.
Bu kentin Türk sınırları içinde olması gerektiğini söylemiş mi?.. Söylemiş.
İşte belgeleri:
Amerikalı gazeteci Richard Eaton, 13 Eylül 1922’de soruyor:
 “Kazandığınız zaferden sonra ilk projelerinizin neden ibaret olduğunu sorabilir miyim?
Atatürk yanıtlıyor:
” Bütün Türk toprakları kurtulmadıkça durmayacağım.
“Paşa hazretleri, Türk toprakları demekle ne murat ediyorsunuz?”
Atatürk: “Avrupa’da İstanbul ve Meriç’e kadar Trakya, Asya’da Anadolu, Musul arazisi ve Irak’ın yarısı.”
Sonra başka bir soru üzerine devam ediyor:
 “Türkler kaçınılması mümkün olmayan birçok kayıplara uğradılar. Harp ve kan borçlarını ödediler. Makedonya’yı ve Suriye’yi terk ettik. Fakat arkada kalan ve sırf Türk olan her yeri ve her şeyi isteriz. Bunları kurtarmaya azmettik ve kurtaracağız.” (ABT, cilt 13, s.279-280.)
Atatürk, 22 Ekim 1922’de ise, United Press muhabiri Edward King’e telgraf demeci veriyor. “Barış programının esas noktası” olarak Misak-ı Milli’yi gösteriyor ve “Musul vilayeti milli sınırımız dahilindedir” diyor. (ABT, cilt 14, s.30.)
16 Ocak 1923’de de, İstanbul’dan gelen gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Musul vilayeti milli sınırlarımız dahilindedir” diyerek, cümleyi tıpa tıp tekrarlıyor, “Bu milli sınır tabirini ben bulmuştum. Mütarekeye esas olacak herhalde bir sınırımız olmak lazımdı. Bu sınır ne olabilirdi? Bu meselede süngülerimizin bulunduğu yerleri sınır yapmak hatırıma geldi. (...) Musul’u da kendi arazimiz içinde bırakan sınıra milli sınır dedim.” (ABT, cilt 14, s.269.)

“KIŞ GEÇİRMİŞ YILANA, RABBİM GÜNEŞ  GÖSTERMESİN”

E, bunları gördükten sonra, hâlâ “Atatürk bu sözü söyledi mi, hani belgesi?” demenin anlamı kalıyor mu?.. Kalmıyor. Sonuçta, Atatürk öyle demediyse, böyle demiş!.. Ne demek istediği ve ne düşündüğü ortada değil mi?..
Dahası, bu konuda Atatürk’ün şair Şehrî’den alıntı yaparak söylediği şu söze ne demeli?. Herhalde yüzde 99,9’unuz bunu ilk kez duyuyor. (Ben ilk kez duydum!..)
 “Kış geçirmiş yılana, Rabbim güneş göstermesin!..” (ABT, cilt 20, Nutuk, s.197-198)
İngilizler’in, Ali İhsan Paşa’yı oyuna getirerek(yenerek değil), Musul’u almaları üzerine söylüyor bunu.
Sözünün anlamı şu: “Eski kurt olmuş, tecrübeli, kurnaz adama Rabbim fırsat vermesin!..”
Amin..

Yazarın Diğer Yazıları