Atatürk’ün bu cümlesi 15 Temmuz’da gerçek oldu: Darbenin seyrini değiştiren adam Şehit Ömer Halisdemir

Atatürk’ün bu cümlesi 15 Temmuz’da gerçek oldu: Darbenin seyrini değiştiren adam Şehit Ömer Halisdemir
15 Temmuz'un seyrini değiştiren, kendisi de şehit edilen Astsubay Ömer Halisdemir'in yaptığı kahramanlık binlerce kişi tarafından darbe girişiminin 4. Yıl dönümünde de hafızalardaki tazeliğini koruyor.

Ankara Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda, 15 Temmuz 2016'da Semih Terzi'yi vurarak öldürüp, darbe girişiminin seyrini değiştiren ve kendisi de şehitlik mertebesine ulaşan Ömer Halisdemir Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’nda söylediği o sözlerle hatırlandı.
"Öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor, hiç ufak bir bezginlik bile göstermiyor; sarsılmak yok"

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşı'nda Arıburnu’ndaki 1915'deki Bombasırtı muharebelerini anlattığı şu satırlar tarihe bir not olarak düşülmüştü:
"Öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor, hiç ufak bir bezginlik bile göstermiyor; sarsılmak yok!
Okumak bilenler ellerinde Kur'ân-ı Kerîm, cennete girmeğe hazırlanıyorlar.
Bilmeyenler kelime-i şehadet çekerek yürüyorlar.
Bu, Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren hayrete ve tebrike değer bir misâldir.
Emin olmalısınız ki Çanakkale muharebesini kazandıran, bu yüksek ruhtur."

ÖMER HALİSDEMİR KİMDİR, 15 TEMMUZ’DA NELER YAŞANDI?

Yedi çocuklu bir aileden gelen Ömer Halisdemir çocukluğunu Niğde'nin Çukurkuyu beldesinde geçirmiştir. Çukurkuyu ‘da okul sonralarında çobanlık yapmıştır. Hatice Halisdemir ile olan evliliğinden Elifnur ve Doğan Ertuğrul adlarında iki çocuk sahibi olmuştur.

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yurt içinde ve yurt dışında görev yapmıştır. Babası Hasan Hüseyin Halisdemir ‘in aktardığı bilgiye göre, vurduğu komutan Semih Terzi ile Afganistan'da birlikte görev yapmıştır.

Ülkemizde 15 Temmuz 2016 tarihinde askerin içindeki bir grup FETÖ mensubunun darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığı'na girmeye çalışan Özel Kuvvetler Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Semih Terzi'yi, Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı 'dan aldığı emir üzerine alnından vurarak öldürmüştür.

Semih Terzi'nin korumaları tarafından Ömer Halisdemir 30 kurşunla şehit edilmiştir. Daha sonra ise askeri darbe yanlısı iki subay öldürülmüş 36'sı ise teslim alınarak Gölbaşı Sulh Ceza Hâkimliğince tutuklanmıştır. Çeşitli basın kaynaklarında çıkan haberlerde Halisdemir ‘in "darbe girişimin seyrini değiştiren isimlerden" biri olduğu ifade edilmiştir. 

Şehit Astsubay Ömer Halisdemir'in kardeşi Soner Halisdemir, o gece yaşananları şöyle anlatıyor:

"O gece görevi sadece Semih Terzi’ydi. Sadece beylik tabancısı vardı.
Uzun namlulu silah yoktu. 28 kişilik gelen grubun içerisinde, iki kere hayatını kurtardığı Hasan Aksoy isminde öğrencisi de vardı.
Semih Terzi'yi o kadar koruyorlar ki karargaha girmek üzere oldukları için bir gevşeklik oluyor. Semih Terzi'nin üzerinde çelik yelek var.
Kafadan-göğüsten vuruldu diyorlar, hayır.
Çelik yeleğin boşluğundan, ciğerden sıkıyor 4-5 metre mesafeden iki tane.
Ağabeyim ondan sonra kimseyle çatışmıyor.
Daha sonra bağırıyor; 'Zekai Paşa'nın emriyle' diye. Daha sonra koşarken, 'Sakın ateş etme' dediği öğrencisi kendisine ilk kurşunu sıkıyor. Bunlar ifadelerde var."