Atatürk’ün ölüm yıldönümünde Müge Anlı’da skandal olay

Atatürk’ün ölüm yıldönümünde Müge Anlı’da skandal olay
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının bugün 82.yıldönümü. Cumhuriyetle beraber kadın erkek eşitliğini sağlayan Atatürk’ün kurduğu ülkemizde bugün Müge Anlı’da yaşanan bir olay izleyenleri şoke etti. 5 gündür kayıp olarak aranan 21 yaşındaki Gülsüm Çelemoğlu yayına bağlanarak babasının kuzeni evli ve 3 çocuklu Beytullah Çelemoğlu’na kuma olarak kaçtığını doğruladı.

TOLGA ŞAHİN/ YENİÇAĞ- ÖZEL HABER

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk vefatının 82. Yıldönümünde sevgi, saygı ve rahmetle anıldı. Cumhuriyetle beraber kadın erkek eşitliğini sağlayan Atatürk’ün kurduğu ülkemizde ATV ekranlarında yayınlanan Müge Anlı ile Tatlı Sert programında yaşanan bir olay izleyenleri şoke etti. 5 gündür kayıp olarak aranan 21 yaşındaki Gülsüm Çelemoğlu yayına bağlanarak babasının kuzeni evli ve 3 çocuklu Beytullah Çelemoğlu’na kuma olarak kaçtığını doğruladı.

İSTEYEREK ONUNLA GİTTİM

Yayına bağlanan Gülsüm, “Nerede olduğumun pek bir önemi yok. Evet Beytullah’a gittim. Beytullah’ın evli ve 3 çocuklu olduğunu biliyordum. Zorlama gibi bir durum yok ben bu durumu bile bile geldim zaten. Onunla bir hayat kuracağım. Geri dönmeyi düşünmüyorum. Şu anki karısının ne olacağını ise bilemem. Herkes bir şekilde yoluna devam edecek. Beytullah’a güvenim olmasa bu yola çıkmazdım. O da benden vazgeçmez” açıklamasında bulundu.

Anne Kadriye ve kardeş Rukiye’nin geri dönmesine yönelik sözleri karşısında ikna olmayan Gülsüm telefonu kapatarak canlı yayından ayrıldı.

ÇOK EŞLİLİK YASAKLANDI

Oysa cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, pek çok batılı ülkeden daha önce Türk kadınına sağladığı haklarla kadın erkek eşitliğini sağlamış, 1926’da çıkartılan Medeni Kanun ile erkeğin çok eşliliğini yasaklamış, kadınlara boşanma ve velayet hakkı tanımıştı.

CUMHURİYET İLE KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ SAĞLANDI

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, modern cumhuriyeti kurduktan sonra hızla gerçekleştirdiği düzenlemeler ile kadın erkek eşitliğini sağladı. Osmanlı Devleti’nde ikinci sınıf vatandaş muamelesi gören hatta nüfus sayımında bile sayılmayan kadınlara Atatürk, birçok batılı ülkeden daha önce geniş haklar verdi.

Atatürk’ün hayata geçirdiği eğitim, iş hayatı ve siyasette kadın erkek eşitliği sağlayacak düzenlemelerden bazıları şu şekilde:

ERKEĞİN ÇOK EŞLİLİĞİ KALDIRILDI

1924: Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile eğitimde kadın erkek eşitliği sağlandı.

1926: Medeni Kanun ile erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmasına ilişkin düzenlemeler kaldırıldı, kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı tanındı. Kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanındı.

1934: Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı getirildi.

1935: Milletler arası ilk kadın kongresi İstanbul’da toplandı. Atatürk bu kongrede "Türk kadınının dünya kadınlığına elini vererek, dünyanın barış ve güveni için çalışacağına emin olabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

1936: Kadınların çalışma hayatını düzenleyen İş Kanunu yürürlüğe girdi.

İlgili Haberler