Atatürk tasarladı Danimarka uyguladı

Atatürk tasarladı Danimarka uyguladı
Atatürk'ün ölmeden önce 1937 yılında tasarladığı Türkiye'yi temelden kalkındırmayı amaçlamış 'İdeal Cumhuriyet Köyü' projesi, Danimarka'nın Brondby şehrinde uygulandı ve tüm dünyaya örnek oldu.

Dünyaya örnek oldu

Dünyada mimari olarak benzersiz şekilde planlanmış çok sayıda kentsel alan var ki, tasarımlarıyla insanların ağzını açık bırakıyor. Tası tarağı toplayıp gitme isteği uyandırıyor. Onlardan birisi de Danimarka''daki Brondby Şehri''nde yer alıyor.

Sosyal medyanın bu yeni gözdesinin asıl fikir sahibi Danimarka değil, Mustafa Kemal Atatürk. Atatürk''ün ölmeden önce 1937 yılında tasarladığı Türkiye''yi temelden kalkındırmayı amaçlamış ''İdeal Cumhuriyet Köyü'' projesi, Danimarka''nın Brondby şehrinde uygulandı ve tüm dünyaya örnek oldu.

Atatürk''ün üzerinde çalışarak uygulanmasını istediği bu proje, Cumhuriyetin ilk tarih profesörlerinden Afet İnan''ın "Devletçilik İlkesi" ve "Cumhuriyetin Ellinci Yılı İçin Köylerimiz" adlı kitaplarında yer almıştı.

Afet İnan''ın kitaplarında bahsettiği, hatta bir dönem gerekli bakanlıklar ve valiliklere de tanıttığı bu projeye olumlu bir yanıt gelmemiş.

Çember evleri kuş bakışı fotoğraflarıyla tanınan fotoğrafçı Henry Do görüntüledi. Brondby Haveby veya Brondby Garden City''de bulunan bu yerleşim birimi şehrin gürültü ve kalabalığından izole olmayı sağladığı gibi, aynı zamanda tarım yapılmasına olanak sağlıyor. Ayrıca bu evlerin geri dönüşüme de uygun olduğu biliniyor.

Danimarka''da bu tarım şehri fikri, 1964''te ortaya çıktı. Brondby Haveby''nin mimarları bu düzenlemenin ardındaki fikrin, bu alanlarda yaşayanlar arasındaki sosyal etkileşimi artırmak olduğunu söylüyor.

Buradaki her alan tamamen aynı boyutta. Projenin bu yıl içerisinde tamamen tamamlanmış olması planlanıyor. Sosyal medyanın bu yeni gözdesinin asıl fikir sahibi Danimarka değil, Mustafa Kemal Atatürk olduğunu tekrarlayalım.

İlgili Haberler