Atık balık pulundan led üretilecek

Atık balık pulundan led üretilecek
Benzersiz bir karbon nanoformu olan atık balıklardan elde edilen CNO'lardan daha ucuz ve daha dayanıklı LED üretimi yapılacağı söylendi. Böylelikle daha ucuz ve daha dayanıklı LED üretilebilinecek.

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; Karbon nano soğanlar (CNO’lar), çoklu eşmerkezli fulleren kabuklarından oluşan karbon nano yapılardan oluşmaktadır.

İç içe geçmiş kafes tipi yapıların benzersiz kimyasal ve fiziksel özelliklerinden dolayı grafen ve türevleriyle birlikte en heyecan verici ve büyüleyici karbon formlarından biri olduğu düşünülmektedir.

CNO’lar ilk olarak 1980’lerde bulunmuş olsa da, bu tür yapıları geleneksel yöntemlerle üretmek için yüksek sıcaklıklar, vakum, çok fazla zaman ve enerji gerektirirken diğer teknikler ise pahalı ve tehlikeli olarak görülmüştür. 

Yeni keşfedilen bir yöntemde yalnızca bir adım gerekmektedir. Balık atıklarından çıkarılan balık pullarının mikrodalgada yapılan pirolizi (malzemelerin oksijensiz ortamda yüksek sıcaklıklarda termal olarak ayrışması) sonucunda karbon nano yapıların ortaya çıktığı belirlenmiştir. Uzmanlar bu işlemin 10 saniye sürdüğünü açıklamıştır.

Nagoya Teknoloji Enstitüsü Yaşam Bilimleri ve Uygulamalı Kimya Bölümü’nde ortak yazar ve profesör olan Takashi Shira, bu mükemmel optik özelliklerden dolayı CNO’ların LED cihazlar üretmek için oldukça uygun olduğunu belirtti.

Bu bulguların yeni nesil ekranların ve aydınlatmaların geliştirilmesi için yeni yollar açacağını aktardı.

İlgili Haberler