Size yalan söylüyorlar: AVM’lerdeki korona virüs gerçeğini açıklıyoruz

Size yalan söylüyorlar: AVM’lerdeki korona virüs gerçeğini açıklıyoruz
Korona tedbirlerinde gevşeme adımlarının atılmasıyla birlikte AVM’lerin de açılmasına karar verildi. Uzmanlar ise salgının yeniden yayılmaması için vatandaşları AVM’ler konusunda tedbirli olmaya davet etti. Öte yandan klima uzmanları da AVM’lerde kullanılan klimaların değiştirilmediği taktirde virüsü yayabileceği uyarısında bulundu.

ERDEM AVŞAR / İSTANBUL / ÖZEL HABER

Türkiye’de korona virüs dolayısıyla hayatını kaybeden vatandaşların azalması ve dünyada da etkisini kaybettiği gözlemleniyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada normalleşme adımlarını sıraladı. Erdoğan’ın açıklamalarında AVM’ler için de tarih verildi.

Uzmanlar ise AVM’ler konusunda uyarıda bulundu. AVM’ler kullanılan klima sisteminin virüsü yayacağı endişesini dile getiren uzmanlar korona taşıyan bir hastanın AVM’ye girmesi AVM’deki herkesi tehlikeye atacağını ifade ediyor.

PEKİ İŞİN UZMANLARI BU İŞE NE DİYOR?

Biz de Yeniçağ gazetesi olarak konuyu işin uzmanlarına sorduk. Klima sektörüne uzun yıllarını veren kaynaklarımızdan edindiğimiz bilgilere göre çoğu AVM’lerdeki havalandırma sistemi korona virüsü yaymaya fazlasıyla müsait.

AVM’lerdeki klima santrallerinin sadece yüzde 30 taze hava ile çalıştığına dikkat çeken klima uzmanları "İçeriden yüzde 70 hava çekiyor dışarıdan yüzde 30 temiz hava alıyor. Bu karışımı tekrar içeriye pompalıyor. Enerji tasarrufu yapmak için bu sistemi kullanıyorlar." şeklinde konuştu.

Bu nedenle de AVM’ye giren ve korona virüsünü taşıyan bir hastanın, diğer insanlara bu hastalığı çok kolay bir şekilde bulaştırabileceği uyarısında bulunuyor ve ekliyor "AVM’lere, sinemalara kesinlikle gitmeyin."

AVM’lerdeki klima santrallerinin değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, dışarından yüzde yüz temiz hava ile çalışan klimaların kullanılması gerektiğini ifade ediyor.

Bunu için tek çözümün ise Hepa Filtre tipi klimalar olduğu belirtiliyor. Uzmanlar bu klimaların havadaki bakteri ve mikrop gibi partikülleri tutarak havayı temizlediğini belirtiyor.

HEPA FİLTRE NEDİR?

Hepa (High Efficiency Particulate Arresting - Yüksek Etkinlikte Partikül Yakalayıcı) filtre %85 ve üzerinde, 0,3 mikrona kadar havada bulunan partikülleri havadan arındırabilen filtrelerdir.%99,97 oranına sahip olan filtrelere True Hepa (Gerçek Hepa) filtre denir.

HEPA FİLTRE ÇALIŞMA PRENSİBİ

HEPA filtreler rastgele düzenlenmiş liflerden oluşan bir tür keçe bileşimidir. Bu lifler genellikle cam elyaftan oluşur. 0,5 µm ile 2 µm arasında bir çap ölçüsüne sahiptirler.

Yakalama fonksiyonlarını etkileyen temel faktörler lif çapı, filtrenin kalınlığı ve alın hızıdır. HEPA filtre lifleri arasındaki hava boşluğu genellikle 0,3 µm’den fazladır. Bu boşluğun 0,3 µm’den fazla olması bir HEPA filtrenin lifleri arasında bulunan en büyük boşluktan, daha küçük parçacıkların rahatlıkla geçebileceği ve bu durumda filtrenin bir elek gibi davranacığına dair yaygın ve yanlış bir varsayıma sebep olmaktadır.

Lifler arasındaki en büyük boşluk veya açıklık mesafesi kadar geniş parçacıkların geçemediği gözenekli membran tip filtrelerin aksine, HEPA filtreler daha küçük boyuttaki kirleticileri ve partikülleri yakalamak için tasarlanmıştır. Bu küçük boyutlu partiküller veya kirleticiler aşağıdaki üç yakalama mekanizmasının oluşturduğu kombinasyon yardımı ile yakalanırlar:

İlgili Haberler