AVM'lerde kira tartışması

AVM'lerde kira tartışması
AVM'lerin açılacağı tarih tartışmaları devam ederken, AVM'lerdeki kira ücretlerinin de olağanüstü duruma yönelik güncellenmesi talep edildi.

Salgınla mücadele etkin şekilde devam ederken kontrollü bir normalleşme için adımlar atmaya başlandı. Bunlardan birisi de AVM’lerin tekrar açılması. Ancak AVM’leri açmayı planlayan AVM yatırımcıları ile mağaza sahipleri arasında büyük bir anlaşmazlık yaşanıyor.

Hürriyet'ten Emre Eser'in haberine göre AVM yatırımcıları, alışveriş alanlarının uzun süredir kapalı olması nedeniyle hızlı bir talep dönüşü yaşanacağını ve ciroların çok düşük olmayacağını savunurken markalar en az 3 ay boyunca istenilen ziyaret sayılarının dolayısıyla da ciroların yakalanamayacağını söylüyor.

"CİROLARDA YÜZDE 40 DÜŞÜŞE NEDEN OLACAK"

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, "Uzun süredir kasasına 1 lira girmeyen işletmeler var. Burada AVM’ler mağazaları açın diyor ancak kira konusunda adımlar atılmalı. Biz bir sezonu atlamış olduk. Parasını verip yaptırdığımız ürünleri satamadık. Yeni ürünlerin de ödemesi geldi. Yaz boyunca maliyetine satış yapacağız. İnsanlar eski gibi AVM’ye gelmeyecek. Ziyaret sayıları düşük kalacak. O yüzden kira ödemelerinde ciro hesabı yapılsın istiyoruz. Yabancı turistlerin kaybı cirolarda yüzde 40 düşüşe neden olacak. Bu sürdürülebilir değil" ifadelerini kullandı.

"AÇMAYIN DERLERSE DE AÇMAYIZ"

AVM’lerin şu anda bazı alanlar dışında açılabileceğini dile getiren Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "Bu konuda yasal bir engel yok. Biz toplum sağlığı ve sosyal fayda için bilim kurulu onayı istiyoruz. Burada onların önerileri ile bu süreç şekillenirse daha iyi olacağını düşünüyoruz. Ama açmayın derlerse de açmayız. Markalar kira hesabında cirolar dikkate alınsın diyor ancak bizim de bekleyen kredi ödemelerimiz var. Bütün ödemelerin günü geldi ve yatırımcının tek gelir kaynağı bu kiralar" dedi.

İlgili Haberler