Avrupa karşı çıktı, ABD yasaktan vazgeçti

Avrupa karşı çıktı, ABD yasaktan vazgeçti
ABD Avrupa'dan yapılan doğrudan uçuşlara da uygulanması planlanan yasaktan vazgeçildi.

ABD Mart ayında Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 8 ülkeden gerçekleştirilen direkt uçuşlarda kabine cep telefonundan büyük elektronik eşya alınmasına yasak getirmişti.

ABD “laptop yasağı” olarak anılan bu engeli Avrupa'dan gerçekleştirilen uçuşlara da uygulamak istedi. Ancak Brüksel’de ABD’li ve Avrupalı yetkililer arasında hava güvenliğine yönelik tehditlerin ele alındığı dört saatlik bir toplantı yapıldı.

Bu görüşmenin ardından ABD ve Avrupa Birliği, Türkiye’yi olumsuz etkileyen bu yasağın genişletilmemesi konusunda ortak bir karar aldı. Yetkililer, çeşitli önlemlerin alınması gerektiği konusunda görüş birliğine varıldığını dile getirdi.

ABD’nin uyguladığı geçici yasak kapsamına giren ülke ve şehirler şöyle: Türkiye, İstanbul; Mısır, Kahire; Ürdün, Amman; Kuveyt, Kuveyt; Fas, Kazablanka; Katar, Doha; Suudi Arabistan, Riyad ve Cidde; Birleşik Arap Emirlikleri, Abu Dabi ve Dubai.

ABD'nin tartışma başlatan kararının ardından aynı yasak İngiltere tarafından da uygulamaya geçirilmişti. İngiltere’nin yasak uyguladığı ülkeler ise Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır, Tunus ve Suudi Arabistan.

İngiltere'nin koyduğu yasak kapsamındaki havayolu şirketleri şunlar: British Airways, EasyJet, Jet2.com, Monarch, Thomas Cook, Thomson, Türk Hava Yolları, Pegasus, Atlas-Global, Middle East Airlines, Egyptair, Royal Jordanian, Tunis Air, Saudia.