Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'nden YSK açıklaması

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'nden YSK açıklaması
YSK'nın İstanbul seçimlerine yönelik iptal kararı vermesinin ardıdnan Avrupa Konseyi'nden bir açıklama yapıldı. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorborn Jagland, "Bu sonuç seçmenlerin güvenine zarar verme potansiyeline sahip." ifadesini kullandı.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde AKP'nin olağanüstü itirazını oy çokluğuyla kabul ederek, seçimi iptal etmesi Avrupa'da da geniş yankı uyandırdı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorborn Jagland, "adil ve özgür seçimlerle ilgili gerekli koşullar, seçim günü öncesinden kontrol edilmeli, bu sonuç seçmenlerin güvenine zarar verme potansiyeline sahip." ifadesini kullandı.

'ULUSLARARASI KURALLARA AYKIRI'

Euronews’te yer alan habere göre; Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape ise yaptığı yazılı açıklamada, Türk seçmeninin yetkililere yönelik seçimle ilgili güveninde ciddi bir krize yol açılmaması için seçim sürecindeki güvencelerin geri kazanılması gereğini vurguladı.

Yeniden seçim olağanüstü bir tedbirdir ve sağlam gerekçelere dayanmalıdır ifadesini kullanan Knape şeffaf ve tarafsız bir süreçte bunun gerçekleştirilmesinin önemine değindi.

Knape de, özgür ve adil bir seçimler için koşulların uluslararası kurallara göre seçim günü öncesinde yaratılması gerektiğini bildirdi.

Seçimin iptaline neden olan itirazların, seçim günü öncesi tarihte yapılmasının öngörüldüğünü kaydeden Knape, "AK Parti tarafından yapılan itiraz, bizim demokratik ve adil seçim anlayışımıza aykırı.” ifadesini kullandı.

Knape, YSK’nın iptal kararına neden olan sonradan gelen itirazın, güvenilir ve istikrarlı seçim için uluslararası kurallara aykırı olduğunu söyledi.