Avrupa Parlamentosu Türkiye önerisini onayladı

Avrupa Parlamentosu Türkiye önerisini onayladı
Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye raportörü Kati Piri'nin Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasına yönelik tavsiye niteliğindeki teklifi 7'ye karşı 47 oyla kabul edildi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye raportörü Kati Piri'nin Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasına yönelik tavsiye niteliğindeki teklifi onaylandı. Müzakerelerin askıya alınması önerisi, 7'ye karşı 47 oyla kabul edildi. 10 üye de çekimser kaldı.

AP Türkiye Raportörü Hollandalı parlamenter Piri, teklifinde, Türkiye'deki başkanlık sistemini 'açıkça otokratik' bir yönetim olarak tanımladı.

Hukuk devletinin içimin boşaltıldığını savunan Piri, Türkiye'de demokratik denetim eksikliği bulunduğuna işaret etti.

AP Türkiye Raportörü, "Türkiye, bir aday ülke olarak kırmızı çizgileri aştı. Bunun da siyasi sonuçları olmalı" dedi.

AP'deki Hristiyan Demokrat grup üyesi Hollandalı parlamenter Esther de Lange de, "Türkiye ile müzakerelerin fişinin kalıcı olarak çekilmesini" istedi. De Lange, AB ve Türkiye'nin bir işbirliği üzerinde çalışması gerektiğini savundu.

KARARIN BAĞLAYICI NİTELİĞİ YOK

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi'nde, kabul edilen Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasına yönelik teklif, tavsiye niteliği taşıyor. Türkiye raportörü Kati Piri'nin verdiği teklifin AP Genel Kurulu için bağlayıcı bir niteliği bulunmazken, Türkiye'nin imajı açısından olumsuz bir nitelik taşıyor. 

AP'nin 12 Mart’ta Strasbourg’daki genel kurul oturumunda tartışılıp, 13 Mart’ta oylanacak taslak kararla ilk defa Türkiye-AB müzakerelerinin askıya alınması tavsiyesinde bulunulmuş olacak.