Avrupa Türkleri çözüm bekliyor / Mustafa Fındık

Avrupa Türkleri çözüm bekliyor / Mustafa Fındık

Bundan 58 yıl önce, 30 ekim 1961 ' de Almanya'nın (o zamanki başkenti) Bonn'da Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya arasında "İşgücü Alımı Anlaşması" imzalanmıştı. Anlaşmadan kısa süre sonra 2500 kişilik ilk "kafile" Almanya'ya ulaşmıştı...

İlk "Türk İşçi Kafilesi'nin" Almanya' ya gidişinden tam 8 yıl sonra 27 kasım 1969 tarihinde bu kez Münih Merkez Tren Garı'na (Hauptbahnhof) 11 numaralı perona Bir Milyonuncu Türk İşçisi olarak Konyalı İsmail Bahadır indiğinde bando eşliğinde ve basın mensupları tarafından karşılandı ve kendisine Nürnberg Çalışma Dairesi Başkanı Josef Stingl tarafından bir televizyon armağan edildi.

İsmail Bahadır 13 yıl Almanya' da çalıştıktan sonra 1981 yılında yurda "kesin dönüş" yaptı...

3 MİLYON "ALMANCI" , 5 MİLYON "GURBETÇİ" GERÇEĞİ.

Adına ister "Gurbetçi" diyelim istersek de ; "Avrupa Türkleri" diyelim Arjantin'den Avustralya'ya kadar 5 milyonu aşan nüfusuyla "Türk İşgücü Göçü" gerçeği değişmez.

Avrupa'da sayıları 4 milyona ulaşan Türk nüfusu varlığının yanısıra, ABD, Kanada, Arjantin, Avustralya, Japonya, Rusya, Yeni Zellanda, İsrail ve Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere adeta "Dünya' nın dört bir yanında" ikamet eden-çalışan 1 milyon daha " Gurbetçi'den" bahsetmek mümkün...

SAYILAR ARTTIKÇA SORUNLAR DA ARTTI.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ve bulundukları ülkelerin vatandaşlığına geçmiş olan "Yabancı Uyruklu Türk Kökenliler" olarak tanımlayabileceğimiz 5 milyondan fazla Türk insanı, yaşadıkları ülkelerde "iş hayatının" bir parçası olmalarının yanısıra sosyal hayatta, ekonomide ve eğitim hayatında da önemli bir yer işgal etmektedirler.

 

Artık bulundukları ülkeleri "Yaşanan Ülke" olarak benimsemiş olan insanlarımız anavatan ile olan bağlarından da vazgeçmek istemiyor.

 

Özellikle "Türk Kültürü' nü ve İslamiyeti yaşama azim ve kararlılıkları" takdire şayan bir husus olarak öne çıkmaktadır.

 

ÇÖZÜM BEKLEYEN BAŞLICA SORUNLAR:

 

Yurt dışında yaşayan "Türk İşgücü Göçünün" yerinde çözülmesi gereken sorunlarının varlığı bir gerçek. Bu sorunlar yaşanılan Ülkelerin ilgili makamları nezdinde takip edilmesi gereken konular olabileceği gibi, "İnisiyatif Grupları" STK'lar vasıtasıyla da çözülebilecek konulardır. Burada Türkiye Cumhuriyeti Diplomatik Temsilcilikleri ile de "İşbirliği yapılarak" çözüme kavuşturulabilecek sorunlar da vardır.

 

Bizim dikkat çekmek istediğimiz hususlar ise daha çok Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin (hükümetlerinin) çözüme kavuşturabileceği konulardır.

 

Bu konuları ise birkaç "ana başlıkta" toplamak mümkün.

 

TÜRK GÖÇÜ' NÜN AKTÜEL SORUNLARI:

 

1. Emeklilik

 

2. Bedelli Askerlik

 

3. Eğitimde diploma denkliği

 

4. Permi (Otomobil veya İş makinalarını yurda getirmek )

 

5. Seçme ve seçilme hakkı!

 

6. Yolcu beraberinde getirilen mobil cihazlardan alınan vergi vs...

 

 

Sevgili Yeniçağ Okurları,

 

Bu sorunlara ait çözüm önerilerimizi bu sütunlarda işlemeye çalışacağız. Konuya ait katkılarınızı bekliyorum.

E-posta: Mfindik.bilgereklam@hotmail.com

Sağlıcakla kalınız / Mustafa Fındık