Avrupa ülkelerinden İran'a flaş çağrı

Avrupa ülkelerinden İran'a flaş çağrı
İran nükleer anlaşmasına taraf üç Avrupa ülkesi İngiltere, Almanya ve Fransa (E3), İran’ın nükleer faaliyetlerinin kaygı verici olduğunu belirterek, Tahran yönetimine, Kapsamlı Ortak Eylem Planı olarak adlandırılan nükleer anlaşma kapsamında taahhütlerini tam anlamıyla yerine getirmesi çağrısını yineledi.

Avrupa ülkelerinden İran'a flaş çağrı

AA 

Avusturya’nın başkenti Viyana’da süren Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kuru toplantısında, E3 ülkeleri İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, KOEP’e taraf 3 ülke olarak, nükleer anlaşmanın korunması ve tam olarak uygulanması için kararlılık ifade edilerek (ABD yaptırımlarını aşıp İran ile ticarete devam edebilmek için kurulan ve ticari faaliyetlere özel araç desteği adı verilen ) INSTEX mekanizmasının getirilmesi de dahil olmak üzere İran ile meşru ticareti kolaylaştırmak için taahhütlerin ötesinde bir çaba sarf edildiği belirtildi.

İran’ın anlaşma kapsamında taahhütlerini yerine getirmemesinin endişe verici olduğu vurgulanan açıklamada, bu durumun nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına ciddi şekilde zarar vermeye devam ettiği belirtildi.