Avrupa ve Rusya Türkiye'nin önemini hâlâ kavrayamadı!

Krizdeki ABD, Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika’daki stratejik hesaplarını Türkiye’siz gerçekleştiremeyeceğini bildiği için Türkiye ile yeniden dostluk kurmak amacıyla, Obama ile yeni bir yol denemeye çalışıyor.
Zaten, “Gölge CIA” denilen kuruluşun üyesi George Freidman, “Krizle birlikte Avrupa Birliği çöküş sürecine girdi.. Türkiye Avrupa Birliği sürecinden yakında vazgeçecek!” demişti.
Avrupa Parlamentosu’nun Sosyalist Grubu ise bunun üzerine dün bir yazılı açıklama yaparak, “Türkiye ve AB arasında sürdürülen tam üyelik müzakerelerine iki tarafın da ivme kazandırması gerektiğini” bildirdi. Sosyalist Grubun Türkiye konusundaki sözcüleri Hannes Swoboda ve Jan Marinus Wiersma, bugün genel kurulda yapılacak Türkiye tartışması öncesi yaptıkları açıklamada, “Türkiye’den reformlarla ilgili somut adımlar atması” istenirken, “AB’nin de Türkiye’nin stratejik önemini kavraması” talep edildi.
Türkiye’nin özellikle enerji hatları üzerindeki transit önemine vurgu yapan Sosyalist parlamenterler, AB ve Türkiye arasındaki bu alandaki işbirliğinin artırılması gerektiğini belirtti.

* * *

Sosyalist Grup, Türkiye’nin önemine dikkat çekiyor ama Türk düşmanlığı Avrupa Parlamentosu’nun diğer üyelerinin kanına işlemiş olsa gerek ki Türkiye’nin ulus devlet yapısından vazgeçmesi anlamına gelecek önerilerine devam ediyorlar.
Ordunun üzerinde tam bir sivil denetim kurulmasını, Ermenistan ile sınırın açılmasını, soykırım konusunda Ermenistan ile uzlaşmaya varılmasını, Türk Ordusu’nun Kıbrıs’tan çekilmesini, Türkiye’nin müzakere sürecine dahil olmamasını, yeni Anayasa yapılmasını, etnik ve dini azınlıklar ile sivil toplum örgütlerinin Anayasa’nın hazırlanmasına müdahil olmasını, devlet ve özel okullarda ders konularak Kürtçe öğretilmesini, Kürtçe yayınların genişletilmesini, kültürel hakların somut şekilde iyileştirilmesini istiyorlar.
ABD’nin  dayatmalarının da bunlardan farkı yoktur, ama Hillary Clinton’ın ziyaretinde, KKTC’deki izolasyonların kaldırılmasından yana oldukları gibi bir iyiniyet belirtisi sergilemeye çalıştılar.
Ahmak Avrupalılar, Türkiye’yi kaybederlerse, dünyayı kaybedeceklerini görmüyor. ABD ise kendi gücünü korumak için Türkiye’nin desteğinin şart olduğunu öngörerek, Türk kamuoyunu kazanmaya dönük imaj operasyonu başlatıyor.
Bu arada Rusya ne yapıyor merak ediyorum!
Kırgızistan’ı ABD’nin elinden kurtaran Rusya, Türkiye’nin ABD ile stratejik ortaklığa girmesi halinde, yeniden knezliğe dönüşür!

* * *


Avrupa Parlamentosu raporunda, Türk halkının lehine olan tek konu Deniz Feneri davası ile ilgili bölüm. Fakat bu bölüm ilk raporda yoktu. Değişiklik önergeleri ile rapora eklendi.
Konu ile ilgili bölümde, “Türk hükümetinden ve yargı makamlarından, ’yeşil sermaye’olarak adlandırılan şirketlerce ya da ’Deniz Feneri’davasında olduğu gibi yardım kuruluşlarınca dolandırılan AB vatandaşı ya da AB’de oturumu bulunan mağdurları ilgilendiren davalarda, AB üyesi ülkelerle daha fazla işbirliği yapmaları” istendi.
Avrupa Birliği, kendi fenerini şaşırmış durumdadır. Deniz Feneri yolsuzluğu da umurlarında değildir, ama Türk hükümetine dayatmaları kabul ettirmek için bu konuyu koz olarak kullanıyorlar.

Yazarın Diğer Yazıları