Parası olan Maymun Çiçeği aşısı için aşı olan ülkelere koşuyor

Parası olan Maymun Çiçeği aşısı için aşı olan ülkelere koşuyor
Maymun çiçeğine karşı aşı uygulamasına başlayan Avrupa ülkelerine İtalya da katılırken, koordinasyondan uzak ve dağınık aşı kampanyaları şikayetlere yol açıyor.

Avrupa basınında bir tür “sağlık turizmine” başladığına dair haberler yayımlanıyor.
İtalya’da da maymun çiçeği aşılaması başlatıldı. İlk aşamada 4.200 gibi düşük bir sayıda doza sahip olunması nedeniyle aşı kampanyası “yüksek riskli” olarak adlandırılan kategorilerle sınıflandırıldı.
İtalya Sağlık Bakanlığı yüksek riskli gruplara, maymun çiçeğinin de dahil olduğu “orthopoxvirus” tipi virüslerle temas ihtimali bulunan sağlık çalışanlarının yanı sıra şu kategorileri de dahil ettiğini açıkladı:

Son 3 ayda birden çok cinsel partneri olan
Sapkın etkinliklere katılan
Kulüp, gemi, sauna gibi mekanlarda ilişki kuran
Son bir yıl içinde en az bir kez cinsel yolla hastalık bulaşanlar
İlişkide kimyasal ilaç kullanımı alışkanlığı olanlar
Eşcinsel, trans, biseksüel ve aynı cinsle ilişkide olan erkekler.

İtalya’da geçen hafta 505 vaka tespit edildi, bunların yalnızca 4’ünün kadın olduğu belirtildi. Yaş skalası ise 37.

‘AŞI TURİZMİ’NE ELEŞTİRİ GELDİ

Cinsel sağlık alanında çalışan aktivistler, aşı kampanyasının yavaş ve yetersiz olması nedeniyle başka ülkelere giderek aşı yaptırmaya çalışanların olduğuna dikkat çekti.
Avrupa basınında da benzer şekilde “aşı turizmi” haberleri yer aldı. Financial Times gazetesinde yayımlanan bir haberde, “Avrupalı erkekler maymun çiçeği aşılarına erişmek için mücadele ediyor. Bazı insanlar ciddi aşı açıkları ve artan vaka sayıları nedeniyle aşı olmak için yurt dışına seyahat ediyor” denildi. Avrupa haberlerine odaklanan Politico sitesinde de “İnsanlar hastalık ve damgalanmaya karşı korunma çalışıyor, aşı turizmi geri geldi” denildi.

AŞI İÇİN LİLLE''E GİDENLER

Financial Times’a konuşan bir kişi, İsviçre’de aşı olmaması nedeniyle Paris’e seyahat ettiğini anlattı. Politico’ya konuşan Portekizli 34 yaşındaki Paulo da ülkesinde maymun çiçeği aşısı olamadığını, bu yüzden Fransa’nın Lille kentine gitmeye karar verdiğini anlattı.

Avrupa Birliği’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, maymun çiçeğine karşı yaklaşık 164 bin doz aşı alınmasına karar vermişti. AB’nin satın aldığı Bavarian Nordic aşılarının büyük kısmı, vaka sayısının yüksek olduğu üye ülkelere gönderildi. Ancak AB ülkeleri içinde bireysel alımlar yapanlar ya da halihazırda mevcut olan çiçek aşısı stoklarını devreye sokanlar da bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü de ülkelerin işbirliği yapmak yerine aşıya ulaşmak için birbiriyle yarışmasını eleştirmişti. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi verilerine göre 2 Ağustos itibariyle 32 Avrupa ülkesinde 15 bin 624 maymun çiçeği virüsü vakası ve 2 ölüm açıklamıştı.

İlgili Haberler