Avrupa’daki Suriyeli mülteci sayısı tartışma yarattı

Avrupa’daki Suriyeli mülteci sayısı tartışma yarattı
Suriye’de süren iç savaş nedeni ile milyonlarca kişi evlerini terk ederek başka ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Türkiye, dünyada en çok mülteci barındıran ülke olurken, AB’deki toplam mülteci sayısı tartışma yarattı.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Suriye’de 2011 yılından beri süren iç savaş nedeni ile milyonlarca kişi evlerinden ayrılarak başka ülkelere göç etmek zorunda kaldı. İç savaş nedeni ile göç etmek zorunda kalan mülteciler özellikle komşu ülkelere gitti. En fazla Suriyeli mülteci barındıran ülke 4 milyon ile Türkiye olurken, Avrupa’nın mülteci ve göçmen politikası tartışma yarattı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin 2017 yılı verileri, Avrupa’nın mülteciler konusundaki tavrını gözler önüne seriyor. Türkiye’de 4 milyon Suriyeli bulunurken, AB ülkelerindeki toplam sayı Türkiye’nin yanına bile yaklaşamıyor.

Almanya’da 1 milyonun üzerinde mülteci bulunurken, bu rakam, Fransa ve İtalya’da 355 bin, İsveç’te 328 bin, Avusturya’da 173 bin ve Yunanistan’da 83 bin seviyesinde bulunuyor.

EN FAZLA MÜLTECİ KABUL EDEN ÜLKE TÜRKİYE

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre, dünyada en fazla mülteci kabul eden ülke Türkiye oldu. Açıklanan verilere göre dünya genelinde 71 milyon kişi mülteci statüsünde bulunurken, Türkiye’de 4 milyonun üzerinde mülteci bulunuyor. Bu rakamın büyük bir çoğunluğunu Suriyeliler oluştururken, ülkedeki diğer mültecileri Irak, Pakistan ve Afganistan uyruklular oluşturuyor.

İlgili Haberler