Avrupa’nın göbeğinde acil durum ilan edildi!: İşte Türk vatandaşlarının son durumu

Avrupa’nın göbeğinde acil durum ilan edildi!: İşte Türk vatandaşlarının son durumu
Almanya’nın Bavyera eyaletinde koronavirüs salgınının artması sonrası acil durum ilan edildi. Öte yandan ülkede geçici olarak bulunan Türk vatandaşları yarın Türkiye’ye dönecek.

Çin’den yayılan koronavirüs salgını sonrası Avrupa’nın göbeğinde acil durum ilan edildi. Almanya’nın Bavyera eyaletinde salgının ciddi boyutlara ulaşması sonrası acil durum ilan edilirken, ülke genelinde 13 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Almanya’da geçici olarak bulunan Türk vatandaşlarının yarın Türkiye’ye getirileceğini açıkladı.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Aydın, koronavirüs salgını ile ilgili olarak Almanya'daki Türklerin durumuna ilişkin, ''Birkaç bin Türk yarın uçaklarla Türkiye'ye gönderilecek'' açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Almanya'da yaşayan Türklerin durumuna ilişkin açıklamada bulundu.

Aydın, Almanya'da geçici olarak iş ziyareti, akraba ziyareti ya da öğrenci olarak bulunan Türk vatandaşlarının yarın Türkiye'ye getirileceğini açıkladı.

‘ALMANYA'DA 5813 HASTA, 13’TE ÖLÜ VAR’

Berlin Büyükelçisi'nin açıklamalarından öne çıkanlar:

Tabii şimdi öncelikle koronavirüs gündemin en önemli maddesi... Şu an itibari ile Almanya'da 5813 hasta, 13 ölü var. Alman hükümeti hastalığın yayılmasını yavaşlatmayı böylece tedavi sürecinde sağlık sisteminin kapasitesinin yeterli olmasına öncelik veriyor.

Biliyorsunuz dün bir karar alındı. Buna göre Almanya’da geçici olarak bulunan iş ziyareti, akraba ziyareti ya da öğrenci olarak bulunan vatandaşlarımızın ülkemize geri dönüşleri ile ilgili saat bugün akşam 17:00’a kadar belgelerini hazırlıyoruz. Yarın da bu vatandaşlarımızı ülkemize hava yolu şirketlerimizle geri getireceğiz.

Dönüş ve tahliyesi gerçekleşecek kişi sayısı Almanya’da birkaç bin kişiyi geçmeyecek. Rakam kesin değil bu akşam 17:00’a kadar kesinleşecek.

Öğrencilerin bir kısmı zaten Erasmus programı kapsamında dönmüştü. Şimdi geri kalanlar da yarın gece 00:00 itibariyle Türkiye’ye dönmüş olacaklar.

FRANSA’DAN AÇIKLAMA: “300 VATANDAŞIMIZDAN ÇAĞRI ALDIK”

Fransa Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Fransa'daki Türklerin durumuna ilişkin, ''Türkiye dönmek isteyen 300 kadar vatandaşımızdan çağrı aldık, yarın Türkiye'ye dönecekler'' dedi.

Fransa Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, NTV ekranında soruları yanıtladı.

Fransa Büyükelçisi Musa'nın konuşmasından öne çıkanlar,

''Çok kapsamlı tedbirler alındı. Bütün üniversiteler, kreşler kapalı durumda şu an ülkede. 15 Mart itibari ile artışlar göz önünde bulunduğunda ilavi tedbirler kapsamında konferans, kütüphaneler... kapandı. İbadet boyutunda ülkedeki ibadet yerlerinde değil evlerde cuma namazı kılınması kararı alındı.

FRANSA'DAKİ TÜRK VATANDAŞLAR

13 Mart günü açıklanan tedbirler oldu. Yüzlerce çağrı aldık. Toplam sayımı 300 kadar. Türkiye dönmek isteyen 300 kadar vatandaşımızdan çağrı aldık. Bugün 17.00'ye kadar da devam edecek. Yarın da bu vatandaşlarımızın kalkacak uçaklarla Türkiye'ye tahliyesi öngörülüyor. Türk vatandaşlarına bir burada bir kontrol uygulamayacağız. Türkiye'de kontrol altına alınacak. Zorunlu karantina süresi var. Belli ölçüde çaydırıcı olan bir unsur. Bazı vatandaşlarımız bunu duyunca vazgeçti.

Avrupa'da İtalya ve İspanya'dan sonra en çok vaka Fransa'da, 24 saatte 29 ölüm kayıtlara geçti. Fransa, ülkede kısmi karantina uygulamaya hazırlanıyor.

ALMANYA’DA ACİL DURUM

Almanya'nın Bavyera eyaletinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle "acil durum" ilan edildi.

Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder, Münih’te yaptığı açıklamada, Avusturya’ya sınır Bavyera’da koronavirüs bulaşanların sayısının hızla arttığını, durumun ciddi olduğunu belirtti.

Alacakları tedbirlerle insanları korumayı hedeflediklerini vurgulayan Söder, "Acil durum ilan ediyoruz." dedi.

Söder, hemen başlayacak bu acil durumun uygulamasının Bavyera eyaleti için geçerli olacağını, böylelikle koronavirüs ile mücadelede kurumlara kapsamlı imkanlar verildiğini kaydetti.

Alınacak önlemler için 10 milyar avroya kadar bir fon oluşturacaklarını açıklayan Söder, “Burada kimseyi yalnız bırakmayacağız, ne halkı ne küçük işletmeleri ne de orta ölçekli işletmeleri. Bu büyük bir sınamadır." şeklinde konuştu.

Sokağa çıkma yasağının getirilmediğini belirten Söder, “Ancak herkes dışarı çıkıp çıkmayacağını veya kiminle temasta olduğunu düşünsün.” uyarısında bulundu.

Etkinliklerin yasaklandığını, okul ve kreşlerin kapatıldığını ifade eden Söder, yarından itibaren yüzme havuzları, sinemalar, kulüpler, barlar, diskotekler, oyun salonları, tiyatro, spor salonları, oyun parkları, hayvanat bahçeleri gibi zorunlu olmayan tüm yerlerin kapatılacağını kaydetti.

Gastronomi alanında çarşamba gününden itibaren restoran ve lokantaların saat 06.00’dan 15.00’e kadar açık kalabileceğini ifade eden Söder, süpermarketler, bankalar ve akaryakıt istasyonları için böyle bir sınırlamanın bulunmadığını ve saat 22.00'ye kadar açık kalacaklarını kaydetti.

Öte yandan Almanya bugün Avusturya, İsviçre, Fransa, Lüksemburg ve Danimarka sınırlarında kontrollere başladı.