"Avrupa'ya insan ihraç ediyor, atık alıyoruz!"

"Hizmet pasaportu" olarak da bilinen "gri pasaport", devlet adına yurt dışı göreve gönderilen kişilere verilir. Ben hayatımda iki defa gri pasaport kullandım. Özal döneminde, devletin genç gazetecilere verdiği bursla ABD''ye dil kursuna gittim. Devlet, gri pasaport vermişti, dört ay sonra dönünce iade ettim. İkincisinde ise basın mensuplarına gri pasaport imkânı tanındığı için ben de bu kolaylıktan faydalandım. Kolaylık şu ki ABD, İngiltere ve Avustralya gibi birkaç ülke hariç, diğer ülkeler gri pasaport sahiplerinden vize istemiyor...
Yalnız, son yurt dışı seyahatimde, Alman polisi, herkesin pasaportuna mührü basarken, nezaketli bir tarzda benim ne amaçla ülkeye geldiğimi sordu. Ben de konferans vermeye geldiğimi belirttim. Gazeteci olarak devlet memurlarına verilen pasaport kullanınca, bu duruma bir anlam veremedi herhalde...
***
Bu arada, pasaport verme yetkisi, Emniyet''ten alınıp, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü''ne verilmişti. Dönüşte, kendi pasaportumu Vatan Emniyet''te bulamadılar. Cağaloğlu Emniyet arşivine kaldırıldığını söylediler. Arşivdeki polis çok yardımcı oldu, benim durumumdaki gazetecilerin iki kutu içindeki pasaportlarına tek tek baktık, yok... Pasaportu aldığım Bahçelievler Emniyeti''nde olabileceğini söyledi... Sordum ama yok, yok, yok... Sonunda Bahçelievler''deki nüfus müdürüne durumu anlattım. Onun görevlendirdiği memur da telefonla yarım saat kadar soruşturdu ve ve pasaportun il müdürlüğünde olduğunu öğrendi... Gri pasaportu iade ettim, kendi pasaportumu geri aldım. Bir yanlış yönlendirme iki günümü aldı!
Avustralya''dan Dr. Aşkın Güneş, birkaç yıldır ısrarla konferansa davet ediyor ama vize işlemlerinin uzun süreceğini anladığım için başvuruda bulunamadım. Aşkın Bey''e de durumu bildirdim. Avustralya, diplomatik pasaporttan bile vize istiyor ve bir de mülakat için Ankara''daki büyükelçiliğe davet ediyor...
***
Neyse konuya giremedik... Şimdi, Türkiye''nin verdiği gri pasaportların hiçbir itibarı kalmadı!
İçişleri Bakanlığı, belediyelerin kamu görevlisi dışındakilere hizmet pasaportu olarak da bilinen gri pasaport sağlaması ve gidenlerin geri dönmemesiyle ilgili soruşturmayı genişletti.
İçişleri Bakanlığı''nın konuyla ilgili açıklamasına göre, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü''nün 9 Mart 2018 tarihinde yayımladığı "İkinci Nesil Pasaport Uygulama Talimatı"na göre belediyeler, yurtdışında görevlendirecekleri kurum dışı kişiler için hizmet pasaportu başvurusu yapabiliyor. 
Bakanlık, gri pasaportların suistimal edildiğinin tespit edilmesi üzerine, 2016, 2018 ve 2020 yıllarında, ilgili kurumların uyarıldığına da dikkat çekti.
Gri pasaport uygulaması geçici olarak durduruldu.
Belediyelerin, insan ticaretine alet olmasına mı yanarsınız, gri pasaportu istismar etmelerine mi vatandaşın düştüğü duruma mı yoksa devletin itibarına mı?
***
Türkiye, 1961''den itibaren Almanya''ya işçi göndermeye başladı. Şimdi ise devlet memuru pasaportu ile ilticacı gönderiyor!
Halk TV''de Barış Terkoğlu''nun  "Biz Avrupa''ya insan gönderiyoruz. Avrupa ise bize çöplerini veya atıklarını gönderiyor, Geldiğimiz yer budur..." sözlerine denk geldim.
Haberleri gözden geçirirken de BBC''de Avrupa Birliği İstatistik Ofisi, Eurostat''ın açıklamasını okudum. Eurostat''a göre Avrupa''dan yapılan atık ihracatının en büyük alıcısı Türkiye!
Eurostat verilerine göre, "AB ülkelerinden yapılan atık ihracatı 2004 yılından bu yana yüzde 75 arttı. Yıllık 32,7 milyon tonu bulan atık ihracatının 13,7 milyon tonu Türkiye''ye gidiyor. Avrupa makamlarına göre Türkiye, Batı Avrupa atıkları için en önemli depolama alanı!"
Üzücü ama 23 Nisan 2021''de; Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı''nda sokağa çıkma yasağı konulan Türkiye''nin konumu bu!

Yazarın Diğer Yazıları