Ayasofya “gerilimi” devam ediyor: Çavuşoğlu’ndan UNESCO’ya aynı tonda cevap

Ayasofya “gerilimi” devam ediyor: Çavuşoğlu’ndan UNESCO’ya aynı tonda cevap
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, UNESCO'nun Ayasofya çıkışına yanıt verdi. Çavuşoğlu, "Cami olarak açılma konusunu UNESCO’ya soracak değiliz." ifadelerini kullandı.

UNESCO'nun Ayasofya açıklamasına cevap Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi.

Hürriyet'ten Abdulkadir Selvi'ye konuşan Çavuşoğlu, "UNESCO’ya cami olarak faaliyete geçeceği konusunda bir bilgilendirmede bulunmak zorunda değiliz" ifadelerini kullandı.

Selvi'nin yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

"UNESCO’dan ‘Cami olmasına karar verilmeden önce bize bilgi verilmedi veya danışılmadı’ anlamına gelecek yorumlar yapılıyor. Bu doğru değil.
UNESCO’ya cami olarak faaliyete geçeceği konusunda bir bilgilendirmede bulunmak zorunda değiliz. Cami olarak açılma konusunu UNESCO’ya soracak değiliz.
UNESCO’nun ilgili sözleşmesine baktığımız zaman zaten onunla da çelişmiyor. UNESCO sözleşmesine baktığımız zaman kültür mirasına dahil edilen bir eserin öyle veya böyle kullanılması konusunda UNESCO’nun görüşünü almak şart değil. Öyle bir zorunluluk yok.
Ama içeride yapılacak çalışmaların dünya kültür mirasına girerken istenen kriterlere halel getirmeyeceğini anlatacağız."

Yazının devamı için...