Aydın Sezgin: "2 aşiret yer değiştirse Libya’da dengeler değişiyor”

Aydın Sezgin: "2 aşiret yer değiştirse Libya’da dengeler değişiyor”
İYİ Parti Aydın milletvekili, emekli büyükelçi Aydın Sezgin, Türkiye’nin dış politikadaki hatalarını değerlendirdi. Sezgin, Türkiye’nin dış politikada adımlarını zihniyete göre attığını belirtti.

BERKAY BİGEÇ/YENİÇAĞ

İYİ Parti Aydın milletvekili, emekli büyükelçi Aydın Sezgin, Türkiye’nin Libya politikasındaki hatalarını Yeniçağ’a değerlendirdi. Türkiye’nin Hafter tarafını ciddi tahrik ettiğini söyleyen Sezgin, barışçıl çözüm artık zor dedi.

Sezgin’in açıklamalarının satır başları şöyle;

“BARIŞÇIL ÇÖZÜM ZORA SOKULDU”

“Libya’daki gelişmeler açısından Berlin Konferansı çok önemli ama bu da garanti değil. Libya konusunda Türkiye’nin büyük hatalar yaptığını başından beri söylüyoruz. En büyük hatamız ciddi boyutlarda bir iç savaşa taraf olduk ve iki taraf arasında dengeyi tutturamadık. Türkiye’nin bu denli taraf tutması Hafter tarafını ciddi tahrik etti. Türkiye’nin barışçıl çözümünü zora soktu. Hafter tarafının Moskova’da Türkiye aleyhinde söyledikleri bu durumu net bir şekilde açıklıyor.”

“CUMHURİYET TARİHİMİZDE BU YOK”

“Türkiye’nin dış politikasında paradigması değişti. Türkiye, askeri müdahaleyi diplomasinin önüne koydu. Bu Cumhuriyet diplomasimizin geleneğinde yok, saygınlığımıza aykırı bu durum.

“Suriye’de savaşan farklı farklı grupların Libya’ya Sarac’ın yanına yollanması yine tutum ve geleneklerimize aykırı bir durum. Onlara para ödendiği güvenilir kaynaklardan kanıtlandı. Orada zemin çok değişken bu durumda orada asker bulundurmak tehlikeli. Libya’da taraf değiştiriyor savaşanlar. İki kabile, iki aşiret saf değiştirse Libya’da dengeler değişiyor ortam böyle. Öte yandan Libya’da bir asker kaybetsek bunu nasıl açıklayacağız kamuoyuna?”

“DIŞ POLİTİKAMIZDAKİ ADIMLARI ZİHNİYETE GÖRE ATIYORUZ”

“Dış politikamızdaki adımları zihniyete göre atıyoruz, ihvancılık boyutu da var bunun. Yanlış temeller üstünde inşa edilen dış politika var. Deniz yetki anlaşmasına oy verdik ama bunun savunmanın yolu bu değildir. Libya’ya bu kadar önem verilmesinin bir başka nedeni ülke içindeki krizin arka plana atılmaya çalışması.”

“BİR DEVLET BU KADAR ÇABUK FİKİR DEĞİŞTİRİR Mİ?”

“Verilen beyanatlar da yanlış. Cumhurbaşkanı çıkıyor diyor ki örtülü operasyonlar artacak. Bunu dünyanın hiçbir yerinde Cumhurbaşkanı demez. Diyor ki orada gaz var petrol var. Paralı askerleri gündeme getiriyor bunlar asla denmemeli. Cumhuriyetin dış politikalarının tamamen karşısında aykırı olan tutumlar izleniyor. Arabulucuk konusunda Cumhurbaşkanı, “Hafter terörist” dedi, Putin arabuluculuk dedi tamam dedi. Bir devlet bu kadar çabuk fikir değiştirir mi?”