Aydın Sezgin: Dış politikada sürekli zikzak yapılıyor

Aydın Sezgin: Dış politikada sürekli zikzak yapılıyor
İYİ Parti Aydın Milletvekili ve Emekli Büyükelçi Aydın Sezgin, AKP’nin dış politikasını çok sert bir şekilde eleştirdi. Sezgin, “Suriye'de Rusya ile birlikte olma tutumu tercih edildi. İdlib'de ağır sonuçları olabilir” dedi.

FATİH ERBOZ/YENİÇAĞ

İYİ Parti Aydın Milletvekili ve Emekli Büyükelçi Aydın Sezgin, "Suriye'de Rusya ile birlikte olma tutumu tercih edildi. İdlib'de ağır sonuçları olabilir. İdlib'de ayrıca ateşkes çoktan bozulmuştur. Bölgenin doğusunu her an Esad ele geçirebilir. Aldanan yine bellidir bu noktada" dedi.

“ÜLKEMİZ İÇİN TEHDİT”

Suriye'de durumun gittikçe sıkıntılı hale geldiğini de dile getiren Sezgin, iç savaş nedeniyle sınıra gelen sığınmacıların sayısının net olmadığını de belirterek "İdlib'den gelenler için sınıra yakın bir yerde tampon bölge yaratılmasının fikrinin tartışıldığını duyuyorum. Bunun düşünülmesi bile sakıncalı. Böyle bir bölge oluşturulması ülkemiz için tehdit hatta atom bombası tehlikesi içermektedir" diye konuştu.

“MİLLİ MENFAATLERİMİZİN GEREĞİ”

Türkiye'nin dış politika konusunda sürekli zikzak yaptığını anlatan Sezgin, daha sonra şunları söyledi: "Filistin'de Filistin halkının tüm kazanımları tek tek aşındırılmaktadır. Bunda iktidarın büyük sorumluluğu vardır. İktidarın dış politikası gönül coğrafyamız olarak tanımlanan bölgedeki bütün gönül dostlarımıza, soydaşlarımıza ve mazlum haklara bir katkıda bulunmamış hatta zarar vermiştir. Dış politikadaki geleneği bölgesinde ve dünyada istikrara olabildiğince katkıda bulunma anlayışına dayalı Türkiye'nin istikrasızlık üretme eğiliminden hızla sıyrılması milli menfaatlerimizin de bir gereğidir. Bugün BM İnsan Hakları Konseyi Türkiye'nin periyodik incelemesini yapmaktadır. Ülkemizde demokrasi ve insan haklarının gerilemesine yönelik bir durumun ortaya çıkması Türkiye'nin dünyadaki imajı açısından çok önemlidir. Türkiye için tüm bu gelişmeler ışığında çözümün iyileştirilmiş parlamenter sisteme dönüş açıkça ortadadır."