Ayn-el Arab çağrıları 'somut delil' sayıldı

Ayn-el Arab çağrıları 'somut delil' sayıldı
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü terör soruşturması kapsamında tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın hakimlik sorgu zabıtları ortaya çıktı.

Milliyet'ten Musa Kesler'in haberine göre zabıtlarda Selahattin Demirtaş'a 'atılı suçlar açısından kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir somut deliller' olarak 50 kişinin öldüğü 'Kobane Protestoları' öncesi ve sürecinde atılan twit ve yapılan açıklamalar, Demirtaş'ın 9 Ekim 2014'te HDP Diyarbakır il başkanlığında yaptığı açıklama, 18 Aralık 2015'te Diyarbakır'da Ertuğrul Kürkçü ve Kamuran Yüksek ile hendekler ve buna bağlı eylemlere dair yaptığı açıklamalar, 26 Aralık 2015'te Demokratik Toplum Kongresi'nde yine hendek barikatlarla ilgili açıklamaları, 3 Mart 2016'da Diyarbakır Yenişehir Belediyesi önünde bir PKK militanın cenazesiyle ilgili yaptığı açıklama ve beyanlar gösteriliyor.   

Zabıtlarda Selahattin Demirtaş'a 'atılı suçlar açısından kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir somut deliller' şöyle anlatılıyor: 

- "5 Ekim 2014, saat 00.07'de, PKK yöneticisi Murat Karayılan'a ait olduğu değerlendirilen @murat_karayilan twitter hesabından 'Genç kadınları, yediden yetmişe herkesi Kobane'ye sahip çıkmaya, onurumuzu, namusumuzu korumaya, metropolleri işgal etmeye çağırıyoruz' şeklinde twit atıldı. 6 Ekim'de aralarında Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu HDP Merkez Yürütme Kurulu saat 10.20'de 'HDP Genel Merkezi olarak halkımıza acil çağrı! Kobane'de durum son derece kritiktir. IŞİD saldırıları ve AKP iktidarının Kobane'ye ambargo tutumunu protesto etmek üzere halklarımızı sokağa çıkmaya, sokağa çıkmış olanlara destek vermeye çağırıyoruz. ' şeklinde twitler atıldı. Daha sonra da ''Kobane'de yaşanan katliam girişimine karşı büütn halklarımızı sokağa çağırıyoruz!', 'Bundan sonra her yer Kobane'dir, Kobane'deki kuşatma ve vahşet son bulana kadar halkımızı süresiz direnişe çağırıyoruz' şeklinde twitler atıldı. Ardından 6 Ekim itibariyle 16 şehirde olaylar başladı. 50 kişi hayatını kaybetti, 678 kişi yaralandı. 1113 bina kullanılamaz hale geldi.  Bu durum, Demirtaş'ın 'halkı tahrik' suçunu PKK/KCK ile eş zamanlı olarak işlediğine dair şüphe uyandıran somut delil olarak değerlendirildi."