Aytun Çıray: “Ozan Ceyhun hakkında güvenlik soruşturması yapıldı mı?”

Aytun Çıray: “Ozan Ceyhun hakkında güvenlik soruşturması yapıldı mı?”
İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e verdiği soru önergesinde Ozan Ceyhun’un Viyana Büyükelçiliği görevine atanmasından önce güvenlik soruşturulması yapılıp yapılmadığını sordu.

İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray Viyana Büyükelçiliği’ne atanan Ozan Ceyhun hakkında atama kararı verilmeden önce bir güvenlik soruşturması yapılıp yapılmadığını sordu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi veren Çıray, “Türkiye’nin Almanya Cumhuriyeti ile çıkarlarının çatışması halinde, Almanya’ya bağlılık yemini etmiş olan Ozan Ceyhun’un Türkiye Cumhuriyeti’nin çıkarlarını savunma konusunda tam bir kararlılıkla davranacağını nasıl garanti eder ve bu konuda devleti nasıl temin edersiniz” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan atama kararına göre, uzun yıllar Almanya’da politika yapan ve aynı zamanda Alman vatandaşı da olan Ozan Ceyhun Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği görevine atandığını belirten Çıray, “31 Temmuz 1980’de İstanbul Sarıyer’de çalıştığı inşaatta Devrimci Yol’a bağlı Devrimci Savaş tarafından işlenen ülkücü Murat Erol cinayetine karıştığı iddiasıyla idam istemiyle yargılanan, ancak daha sonra yurtdışına firar eden ve davanın zaman aşımına uğradığı ileri sürülen Ozan Ceyhun aynı zamanda Alman Federal Meclisinde Ermeni iddialarını içeren tezleri savunduğu için kamuoyunda büyük tepkilere neden olmaktadır” dedi.   

Çıray, Ozan Ceyhun hakkında devletin elinde bulunan raporlardaki bilgiler ışığında şu soruları sordu:

Aytun Çıray, Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şunları sordu:

“Ozan Ceyhun hakkında göreve atanmadan önce ciddi bir güvenlik soruşturması yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu güvenlik soruşturmasının sonuçları kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?

Geçmişi böylesi karanlık olan, uzun yıllar Almanya’da siyaset yapan ve aynı zamanda Alman vatandaşı olan Ozan Ceyhun, ciddi bir milli güvenlik sorunu oluşturmaz mı?

Türkiye’nin Almanya Cumhuriyeti ile çıkarlarının çatışması halinde, Almanya’ya bağlılık yemini etmiş olan Ozan Ceyhun’un Türkiye Cumhuriyeti’nin çıkarlarını savunma konusunda tam bir kararlılıkla davranacağını nasıl garanti eder ve bu konuda devleti nasıl temin edersiniz?”