Aytun Çıray’dan ‘nöbetçi bakan’ tepkisi

Aytun Çıray’dan ‘nöbetçi bakan’ tepkisi
İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray, iktidarın planladığı ‘nöbetçi bakan’ uygulamasıyla ilgili, "Ne olacak nöbetçi bakan olunca? Gece tansiyon mu ölçtüreceğiz Sağlık Bakanı’na?” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, AKP’nin planladığı ‘nöbetçi bakan’ uygulamasına tepki gösterdi. Başkanlık sistemi sonrası bakanlarla milletvekilleri arasındaki bağın kopmasına AKP’li isimlerin bile tepki gösterdiğini belirten Çıray,  “Bir pansuman tedavisi olarak konmuş. Ne olacak nöbetçi bakan olunca? Gece tansiyon mu ölçtüreceğiz Sağlık Bakanı’na? Seçilmiş milletvekillerini kabul etsinler ve taleplerini yerine getirsinler. Asıl önemli olan nokta bu” şeklinde konuştu.

Aytun Çıray’ın NTV canlı yayınında yaptığı açıklamalarından satır başları şöyle:

“Ben ittifakta en ufak bir sorun görmüyorum. İttifak sıradan bir koalisyon anlayışı üzerine kurulmadı. İttifak iki neden üzerine kuruldu. Bunlardan biri Türkiye’de yeni rejimin Türkiye’de ittifakları önceden mecbur etme hali… Yani koalisyonları kaldırmayı vadeden bir rejim, ne yazık ki, bırakın koalisyonları , seçim öncesi ittifakları zorunlu hale getirdi. İkincisi, demokrasi ve cumhuriyet konusunda sözde başkanlığa karşı ortak ideale bağlı bir ittifak var. İttifak bir ilke üzerine kuruldu. O ilke de Türkiye’nin yeniden anayasal devleti inşa etme iddiası. Ayrıca 21. Yüzyıla uygun güçlendirilmiş bir parlamenter sistemi inşa etmek. Bu ilkelerde bir ayrılık olmadığı sürece ittifakta bir ayrılık görmüyorum."

"TBMM İŞLEVİNİ KAYBETTİ"

"Şu andaki TBMM işlevini kaybetti. Yani TBMM’nin denetleme yetkisi elinden alınmışsa ve meclislerin varoluş nedeni olan bütçeyi yapma yetkisi elinden alınmış ve çok önemli konuları tartışamıyorsa, önergeler reddediliyorsa, biz şekli bir meclisin açılışını yapıyoruz. Meclis’te olsa olsa, basın bürosunda yaptığımız basın toplantılarını meclis kürsüsünde yapıyor olacağız. Türkiye’nin güçlü parlamenterlere ihtiyacı var. Parlamenterler, kendi partilerinin görüşlerine ters düşme pahasına fikirlerini özgürce dile getirmeli."

"SAĞLIK BAKANI'NA TANSİYON MU ÖLÇTÜRECEĞİZ?"

"Tarafsız cumhurbaşkanının önemini son bir yılda yaşayarak gördük. Türkiye yaşayarak gördü ki böyle bir rejimi taşıyamaz. Milletvekillerinin bakanlarla iletişimin kopması ve bakanların sadece seçmenlerine hesap vermeleri, bizim de kulağımıza geldiğine göre, AKP’li vekilleri de iyice rahatsız edince nöbetçi bakan uygulaması getirmişler. Bir pansuman tedavisi olarak konmuş. Ne olacak nöbetçi bakan olunca? Gece tansiyon mu ölçtüreceğiz Sağlık Bakanı’na? Seçilmiş milletvekillerini kabul etsinler ve taleplerini yerine getirsinler. Asıl önemli olan nokta bu.”