Azem Haydari 50. yaşında anıldı

Azem Haydari  50. yaşında anıldı
Azem Haydari 50. yaşında anıldı

Arnavutluk'ta "demokrasi simgesi" olarak adlandırılan ve 12 Eylül 1998'de öldürülen Haydari, "Ulusal Bayrak"

Arnavutluk'ta 1990 yılında komünizme karşı başlatılan öğrenci hareketinin liderliğini yapan ve bu nedenle ülkede "demokrasi simgesi" olarak adlandırılan Azem Haydari, doğumunun 50. yıl dönümünde farklı etkinliklerle anıldı.


Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, Meclis Başkanı Yozefina Topalli ve Başbakan Sali Berişa'nın katılımıyla yapılan törende Cumhurbaşkanı Nişani, 12 Eylül 1998'de öldürülen Haydari'yi "Ulusal Bayrak" nişanıyla onurlandırdı. Ülkedeki en prestijli ödüllerden olan "Ulusal Bayrak" nişanı, Haydari'nin eşi Fatmira Haydari'ye takdim edildi.


Törende konuşan Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, Azem Haydari'yi "tarihi anlatmayan, tarihi yazmayan, ancak tarihi yapan bir kişilik" olarak niteledi. Azem Haydari liderliğindeki ilk öğrenci hareketinin başladığı yer olan
başkent Tiran'daki Üniversiteliler Kenti Sokağı'nda da anma töreni düzenlendi. Buradaki törende konuşan Başbakan Sali Berişa da bu etkinlikle Arnavutların özgürlük tarihindeki en önemli kişilerden biri olan Haydari'yi
onurlandırdıklarını söyledi. "Haydari gibi kişilerin isimleri, tarihin sayfalarında altın harflerle yazılı" diyen Berişa, Haydari'nin her adımında demokrasi değerlerini savunan bir kişi olduğunu belirtti.


Azem Haydari, Arnavutluk'ta 1990 yılında komünist rejime karşı başlayan öğrenci hareketinin lideri ve komünist rejimin çökmesinin ardından ülkede demokrasinin gelişmesinde de en önemli katkıyı sağlayan kişilerden biriydi. Haydari, 12 Eylül 1998'de milletvekili olduğu Demokratik Parti binası önünde öldürülmüştü. Aradan geçen 15 yıla rağmen Haydari'nin ölümü aydınlatılamadı.