Azil sürecinde neler oluyor? Schiff'ten Trump'a tepki

Azil sürecinde neler oluyor? Schiff'ten Trump'a tepki
Azil yöneticilerinin başındaki Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Adam Schiff, "Başkan hukuktan üstün olduğuna inandığını ve kısıtlamaya alaycı bir biçimde yaklaştığını gösterdi" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın görevden azli istemiyle başlatılan soruşturmanın yargı sürecinde Senato'daki ikinci duruşma gerçekleştirdi. Yargılama sürecinde savcı olarak görev yapacak olan azil yöneticileri ilk resmi argümanlarını sunarken Trump'a yüklendi.

Azil yöneticilerinin başındaki Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Adam Schiff, Trump'ı yozlaşmış bir plan yaparak Ukrayna'yı 2020 seçimlerinde kendisiyle beraber hile yapması için baskı yapmakla suçladı. Schiff, ABD Anayasası'nı yazanların Trump gibi siyasetçileri öngörerek azil maddesini oluşturduğunu dile getirdi. 

"Eğer bu süreç Başkan'ın Senato'da suçlu bulunması ve görevden alınmasıyla sonuçlanmazsa Trump'ın gücünü kötüye kullanması ve Kongre'nin işleyişini engellemesi güçler ayrımındaki dengeyi sonsuza kadar etkileyecek" diyen Schiff, "Başkan hukuktan üstün olduğuna inandığını ve kısıtlamaya alaycı bir biçimde yaklaştığını gösterdi" değerlendirmesinde bulundu.

Senato'daki oturumda Trump'ın geleceği hakkında iki partinin farklı duruşu sıklıkla gündeme geldi.

Peş peşe yapılan açıklamalarda Schiff ve 6 azil yöneticisi Trump'ın Ukrayna'ya Joe Biden'ın oğlu Hunter'ı soruşturması için baskı yaptığını ve 400 milyon dolarlık güvenlik yardımını "rehin" tuttuğunu söyledi. Yöneticiler Trump'ın yakalanınca bu olayı örtbas etmeye çalıştığını ve Kongre'nin kanıt ile tanıklara erişimini engellemeye çalıştığını ifade etti.

Duruşma sırasında Davos'taki Dünya Ekonomi Zirvesi sebebiyle Atlantik Okyanusu'nun diğer ucunda bulunan Trump ise azil yöneticilerine hakaret yağdırdı ve Senato'daki oturuma katılıp, "en ön sırada oturarak onların yozlaşmış suratlarına bakmak istediğini" söyledi.