Aziz Kocaoğlu: Genel Başkanla görüşürken karar aldım

Aziz Kocaoğlu: Genel Başkanla görüşürken karar aldım
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşme sonrası yeniden aday olma kararı aldığını belirterek, “Genel gidişatın bana verdiği sorumlulukla aday adayı olmaya karar verdim" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yeniden adaylık kararı alması süreci hakkında konuştu. Kararı CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşme sonrası aldığını belirten Kocaoğlu “Kişilerle ilgim yok. Genel gidişatı değerlendiriyorum. Genel gidişatın bana verdiği sorumlulukla aday adayı olmaya karar verdim. Genel başkan ile konuşurken bu kararı vermek durumunda kaldım. Ben de ‘müsaade ederseniz aday adayı olmak istiyorum’ dedim. Orada karar aldım” dedi.

Zorunlu sebeplerden dolayı bu kararı aldığının altını çizen Kocaoğlu “15 sene İzmir’de başkanlık yaptım. Bu kentte yaşıyorum. Çocuklarımın hepsi bu kentte. Bu kente karşı borcumu yerine getirdim. Bu kadar problem yaşanmasaydı; biz aday olamayacağımızı açıklamıştık ama İzmirliye olan sorumluluğumdan dolayı tekrar aday adayı olma kararı vermek zorunda kaldım. Birinci neden budur. İkinci neden partime olan sorumluluğumdan dolayı, partimin en fazla oy aldığı en büyük ilinde büyükşehiri alabiliriz ama ilçelerde büyük sıkıntı yaşayacağımızın atmosferini gördüğüm için karar aldım. Şahsımla ilgili olan da; bu kentte yaşayacağım. Bu kentte herhangi bir olumsuzluk olursa bunun faturası bana çıkacaktır. 'Sen 5 yıl daha aday olsan böyle olmayacaktı.' 'Elini taşın altına koysan böyle olmayacaktı' diye bu kenti bugünü halimle yaşamayacağımı hissettim. Bunun ağırlığı altında ezileceğimi hissettim. 71 yaşından sonra bu kenti terk etmek niyetim olmadığına göre elimi taşın altına koymam gerektiğini düşündüm. Bütün mesele budur. Başka bir şey yoktur” şeklinde konuştu.

GENEL BAŞKANLA KONUŞURKEN KARAR ALDIM

Adaylık kararını Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşme sonrası aldığı belirten Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Partinin siyaset mutfağı yoktur konusunu televizyonda konuşmadan önce hem Deniz Baykal’la hem de Kemal Kılıçdaroğlu ile sırf bu mutfak lafına, siyaset üretecek mutfak konusunu defalarca konuştum. Bunu yapmamız gerekiyor diye kendilerine eleştiriyi getirdim. Kişilerle ilgim yok. Genel gidişatı değerlendiriyorum. Genel gidişatın bana verdiği sorumlulukla aday adayı olmaya karar verdim. Genel başkan ile konuşurken bu kararı vermek durumunda kaldım. Ben de ‘müsaade ederseniz aday adayı olmak istiyorum’ dedim. Orada karar aldım. Kafamda bir şey vardı. Satranç gibidir. Siz bir hamle karşı bir hamle yapar. Siz söylersiniz, o bir şey söyler. En son siz başka gücünüz olmadığına göre kendinizi ortaya atarsınız. Bizim de yaptığımız budur. Gayet iyi geçti görüşmemiz. Ben ‘aday konusunda bir mutabakat, görüşme yapabilir miyiz diye geldim’ dedim. O da ‘değerlendiriyoruz’ dedi. ‘Ben bir daha size gelemem vakit daralıyor bu konuyu açmamız mümkün mü?’ dedim. ‘Daha değerlendiriyoruz’ deyince ‘o zaman beni de değerlendirin’ dedim. O da ‘hay hay en doğal hakkındır’ dedi. Bu kadar kısa ve net. İzmir, parti ve kentte onurumla, huzurla yaşamak diye üç nedenim var"

'EĞER BELEDİYE BAŞKANLIĞINI DÜŞÜNÜYORSA NEDEN VEKİL OLDU'

CHP'li bazı milletvekillerinin belediye başkan aday adaylığı için isimlerinin geçmesini de değerlendiren Aziz Kocaoğlu, "15 yıldır belediye başkanıyım, bütün belediye başkanlarımızı tanıyorum, kentin bütün dinamiklerini biliyorum. Milletvekillinin olmasına kökten karşıyım. Niye karşıyım? 6 ay önce seçim oldu, eğer belediye başkanlığını düşünüyorsan, niye milletvekili oldun? 'Vekilliği cebime koyayım, Ankara'ya gideyim, sonra ayarlayabilirsem belediye başkanlığına geleyim'. Milletvekilliği belediye başkanlığına basamak mıdır? İzmir, parti ve bu kentte onurumla yaşamak gibi 3 gerekçem var. İzmir'in, partinin geleceği, benim bu kentte huzur içinde yaşamam. Beni bu sürece iten 3 tane faktör var. Bu faktörler üzerinde yoğunlaşırsınız, her şey çözülür."

'HERKES MİLLETVEKİLLİĞİ YAPABİLİR AMA HERKES BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPAMAZ'

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'in adaylığına karşı çıktığı iddialarını da yanıtlayan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öyle bir şey söz konusu değil. Tuncay Özkan İzmir milletvekili, partinin genel başkan yardımcısıdır. Tunç Soyer ile de 10 yıldır Seferihisar Belediye Başkanı olarak çalışıyoruz. Kişilerle işim olmadı, olmaz da. Gerekçelerimi söyledim, benim bu kentte onurumla yaşamak isteğimdir. Yerel seçimler, genel seçimlerden farklıdır. Yerel seçimlerin sürükleyicisi belediye başkanları ve meclis üyeleridir. Bunu hiç kimsenin aklından çıkarmaması gerekir. Milletvekili belirler gibi belediye başkanı belirlenmez. Herkes milletvekilliği yapabilir, ama herkes belediye başkanlığı yapamaz. Belediye başkanlığı icra makamıdır. Çok farklı özellikler ister. 'Benden başkası belediye başkanlığı yapamaz' diye bir iddiam yok. Böyle bir düşüncem olsaydı 1 Ekim'de böyle bir açıklama yapmazdım. Benim bu kentte tüm ailemle beraber yaşayacak olmam, gönül rahatlığıyla dolaşmam için bu kararı aldım. Sorulan her soruya 15 senedir nasıl cevap verdiysem, emekli bir vatandaş, eski bir başkan olarak bu sorulara cevap verebilmek için aday adayı olduğumu söylüyorum. Bu gayet açık. Yeteneği olan herkes belediye başkanlığını yapabilir, okulu yoktur. Herkesi milletvekili yapabilirsiniz, ama herkesi belediye başkanı yapamazsınız."

'NİHAT BEY İKİ AYDIR SAHADA, BİZİM ADAYIMIZ ORTADA YOK'

AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci'nin seçim bölgesinde çalışmalara başladığını, ancak CHP'nin adaylarının henüz belirlenmediğini söyleyen Aziz Kocaoğlu, "2014'e göre geç kaldı, kalmadı gibi bir konu gündeme getiriliyor. Geç kalıp kalmamak tarih olarak değerlendirilecek bir şey değil. 2014'ü hatırlarsanız, Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Binali Yıldırım'ın elini kaldırdıktan 10 dakika sonra adaylık dosyamı vermiştim. Sürece birlikte başlamak üzere adım atmıştım. Biz 1 Ekim'de aday olmama tarihimizi açıkladık. Bir ay sonra 27 Kasım'da Nihat Zeybekci'nin adaylığı kesinleşti. 2 aydır Nihat Bey sahada, ama bizde daha ilçe ve büyükşehir adayları belli değil, bu dezavantaj. Rakibin durumuna göre adayı saptamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Geç veya erken meselesinin buna göre değerlendirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

TRAMVAY ÇİĞLİ'YE KADAR UZATILACAK

Konut ihtiyacı dengelendiğinde İzmir'in çarpık yapılardan kurtulacağını ifade ede Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, raylı sistem yatırımlarına dair de şu bilgileri paylaştı:

"Hepinizin bildiği gibi raylı sistem yatırımlarında İzmir çok büyük bir sıçrama yaptı. 70 bin kişi günlük taşımadan bugün İZBAN ile metro ile tramvay ile günde ortalama 800 bin civarında yurttaşımızı taşıyoruz. Bu da toplam taşıdığımız yolcunun yüzde 40'ına tekabül ediyor, bir aylık İZBAN grevi de olmasına rağmen. Narlıdere metrosu bittiğinde bu oran daha da artacaktır. Hedef taşıdığımız yolcu sayısının yüzde 50'nin üzerine çıkması. Daha da önemlisi seyahat edilen kilometrenin büyük çoğunluğunun raylı sistemle gerçekleştirilmiş olması. Vapurlarımızda yine 16 milyon çıtasını geçtik. Yeni iskelelerimizi açıyoruz. Aliağa'dan Bergama'ya uzanacak İZBAN konusunda TCDD ile mutabıkız. Biz de bize düşen alt geçit istasyon ihalelerine hemen çıkacağız. Buca metrosu şu anda bakanlıkta onay bekliyor. Buca metrosunun onayı geldikten sonra da önümüzdeki sene onun da çalışmalarına başlanacak. Dünyadaki finans yapısı bu süreçleri uzatabilir, kısaltabilir. Ona göre hareket edeceğiz. Ayrıca Karşıyaka'dan Çiğli'ye tramvayı uzatmayı planlıyoruz. Katip Çelebi Üniversitesi kampüsüne kadar uzatmayı hedefliyoruz. Projeleri hazırlandı, bakanlıklardan onay geldiğinde çalışmalara başlayacağız."

İlgili Haberler