Babaları sağ olsun

AKP’li bakanların çocuklarının ticarette elde ettiği başarı, babalarının siyasette kazandığından kat kat fazla. İktidar sıfırdan 30 milyon YTL’lik servete ulaşan “çocukları” nasıl büyyüttü?

AKP 2002’de iktidara geldiğinde en küçüğü 12, en büyüğü 30 yaşında olan ’girişimci çocuklar’bugün tarih yazıyor...
Çünkü onlar, ilk AKP hükümetinden bu yana tam 18 adet limited ya da anonim şirket kurdu.
Şirketlerinin toplam sermayesi 30 milyon YTL’yi buldu.
Oysa bu çocukların tamamına yakınının daha önce ne şirketleri vardı ne de şahsi hesaplarında paraları...
Sadece Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın çocukları 26 Ocak 2001’de bir şirket kurmuşlardı. Onun da kuruluş sermayesi 10 bin 500 YTL’ydi... Bugün aynı şirketin sermayesi 17 milyon YTL’ye dayandı! 
Sanırım anladınız... Yukarıdaki satırlar, AKP’li bakanların girişimci çocuklarından söz ediyor!
Abdullah Gül’ün, Tayyip Erdoğan’ın, Kemal Unakıtan’ın, Binali Yıldırım’ın, Faruk Özak’ın, eski Orman Bakanı Osman Pepe’nin çocuklarından...
Onların, babalarını bile gölgede bırakan ticari başarılarından...  
* Mustafa Mutlu Vatan

 

Ahmet Münir-Mehmet Emre Gül
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün büyük oğlu Ahmet Münir Gül. Ahmet Münir, öğrencilik döneminin ardından Londra’da Merrill Lynch’te çalışmaya başladı.
Yani şimdilik kendisine uluslarası finans camiasında bir yer açmaya çabalıyor. Küçük oğul Mehmet Emre Gül ise oldukça hızlı. Halen Ankara TED Koleji’nde okuyan Emre, yüzbinlerce çocuğun katıldığı OKS’de 367’inci olmuştu. Yaşıtları ÖSS için dersane dersane gezerken Emre son dönemde Ankara’da ardı ardına açılan dev alışveriş merkezlerindeki “bardak içinde soslu haşlanmış mısır satışı” işiyle ön plana çıktı.
Emre Gül, mısır işini yapan şirketle organik bağının olmadığını, sadece amcasına yardım ettiğini söylese de şimdiden iş yaşamında pratik kazanıyor. Gül’ün Daily Fresh markalı mısır işi bayiliğini, yaşı küçük olması nedeniyle resmen üzerine alamadığı belirtiliyor. Ama Daily Fresh’in bayilik fiyatı 10 bin dolar.


Ahmet Burak-Bilal Erdoğan
Tayyip Erdoğan ’ın serveti 11 yılda “355 kat” arttı. 1994’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na başlarken 5 bin 110 YTL’si olan Erdoğan’ın serveti 2005 yılında Başbakanlık koltuğunda otururken 1 milyon 780 bin YTL’ye ulaştı. Erdoğan’ın 4 yıllık belediye başkanlığı döneminde ise serveti 10 kat arttı. Çocukları 1 trilyona villa, 2.5 milyon dolara da gemi alırken, Erdoğan hakkındaki haksız malvarlığı davasından iktidarı döneminde beraat etti.
Başbakan Erdoğan’ın oğulları Ahmet Burak ile Bilal Erdoğan ise 2006 yılında İstanbul’da 1 milyon YTL’ye villa satın aldılar. Küçük oğlu Bilal Erdoğan ayrıca eşi Reyyan Erdoğan ile birlikte 261 bin 500 dolara ABD’de de bir ev sahibi oldular.
Başbakan Erdoğan’ın oğlu Ahmet Burak, Erdoğan’ın başbakanlık koltuğuna oturduktan sonra kurduğuYenidoğan Gıda AŞ’de 2005 rakamlarıyla “500 milyon lira dolayında maaşla” çalışıyordu. Oğul Erdoğan’ın yüzde 50 hissesine sahip olduğu MB Denizcilik Taşımacılık Limited Şirketi, Safran 1 adlı kuru yük gemisini satın aldı. 95.54 metrelik, 4 bin 300 tonluk gemi 2 milyon 350 bin dolara mal oldu. Geminin 500 bin dolarını peşin ödeyen oğul Erdoğan, geri kalan kısmını 36 ay taksitle ödeyecekti.


Abdullah Unakıtan
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah da AKP döneminde hızla yükseldi. Unakıtanlar’ın AB Gıda AŞ adlı şirketi binlerce tonluk mısır ithalatından dört gün sonra vergi oranının artırılması sayesinde yüzde 50 kazanç sağladı. 2005 yılında kuş gribi salgınıyla birlikte Unakıtan’ın çocuklarının şirketi AB Gıda, pastörize yumurta işine girdiler. Ancak bir kararnameyle pastörize yumurtanın KDV’si yüzde 18’den 8’e düşürüldü. 22 milyon YTL ciro AB Gıda AŞ yalnızca 2005 yılında 22 milyon 163 bin 902 YTL ciro yaptı. Aynı şirket, 2005 yılında vergi dairesine ise tek kuruş KDV ödemedi. Şirket 2005’te “komple yeni yatırım” amacıyla yapacağı 2 milyon 544 bin YTL’lik yatırım için teşvik aldı. Belgeye göre şirket yıllık 60 bin ton “rafine fosforik asit” üretecekti.

 

Mustafa Talha ve İsmail Pepe
Osman Pepe’nin iki oğlunun da gemicilik de dahil olmak üzere inşaat ve taahhüt sektöründe çok sayıda şirket ortaklığı var. 22 Temmuz seçimleri süresinde MHP Kocaeli Milletvekili adayı Lütfü Türkkan ise, “Pepe’nin 550 dairesi var” iddiasında bulunmuştu. İddiaları destekleyen CHP’li Mehmet Sevigen de “Osman Pepe’nin çocukları, Pepe bakan olduktan sonra muazzam bir servet edindi. Bu serveti nasıl buluyorlar? İlk tespitimize göre 4.5 yılda 600 bina çıkıyor. İddialar, 3 bine yakın evleri oldukları yönünde” dedi.


Erkan Yıldırım
AKP kabinesinde çocukların gemi alması yolunu ilk açan eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ’ın 24 yaşındaki oğlu Erkan Yıldırım oldu. Oğul Yıldırım’ın kardeşiyle ortak olduğu Derin Denizcilik Şirketi’nin kuruluş sermayesi 10 bin YTL idi. Şirketin 445 bin Avro’ya sahip olduğu gemiye bilet kesen ise Santour adlı şirketti. Bu şirketin Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait Ankara feribotunu ihalesiz olarak kiraladığı ortaya çıkmıştı.

 

++++++

Anırma için YÖK sınavı istedi
BAŞBAKAN Recep Tayip Erdoğan’ın partideki yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın “Bu eleştirileri yapanlar devrim kanunlarını okudularsa, Lozan’ı biliyorlarsa anırırım” sözleri, beni çok heyecanlandırdı.
Bir insan, ülkenin anlı şanlı bir siyasetçisinin anırmasına, ömrü boyunca kaç kere tanıklık edebilir ki?
O yüzden İsviçre’ye gelmek için bindiğim uçakta biraz tedirgindim: Dengir Bey, ben maç peşinde gurbette gezerken anırır ve ben bunu kaçırırsam diye!
Uçakta bir arkadaşımın sözleri biraz sakinleşmemi sağladı: “Bunlar AKP’li, sözlerini ne zaman tuttular ki Dengir Bey de tutsun, merak etme sen dönene kadar anırmaz o!”
Doğrusunu isterseniz Dengir Bey’e haksızlık etmek de istemem. Çünkü “Kanunları ben okudum” diye ortaya çıkacak çok insan vardır ama içlerinden kaçının devrim kanunlarını gerçekten okumuş olduğunu nereden bileceksiniz?
Bu nedenle YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ı, “bu zıkkımı halletmesi için” göreve davet ediyorum! Bir sınav yapılsın, isteyen herkes bu sınava girsin ve Dengir Bey’in dediğinin doğru olup olmadığı anlaşılsın. Tam puan alacak bir kişi bile çıkmazsa anırmasın. Ama bir kişi bile tam puan alırsa anırsın.
Bence anırmayı Kıbrıs eşekleri gibi çok uzatmasına gerek yok.
     Bir dakikalık bir anırma sanırım hepimiz için tatmin edici bir sonuç olacaktır!             
* Mehmet Y.Yılmaz


++++++

Fehmi Koru Erdoğan’ı yazar mı?
Memleketin Başbakan’ı hakkında bir tanecik bile eleştirel yazı yazmayıp, bir gazetenin başındaki adam hakkında bin iki yüz elli yazı yazmak olmaz... Hiç olmazsa vaziyeti kurtarmak adına “50 Ertuğrul Özkök eleştiri yazısı” na karşılık, bir tanecik “Tayyip Erdoğan eleştiri yazısı” yazmak icap eder...
* Ahmet Hakan/Hürriyet

 

++++++

TARAF AŞKI
Bak sen Ali Saydam’a
Akşam’ın genel yayın politikası da, yazarlarının bireysel tavrı da “Taraf” a taraf değil “ken, Ali Saydam’ın ” Taraf’ın TV sayfasında yer alan ’telesiyej’başlıklı köşe, okumadan güne başlanmaması gereken medya ’ışıklarından’biri “ diye başlayan yazısını yadırgadım. Söz konusu sayfada Saydam’ı da ” ti “ye almışlardı ya, bir belge de onun hakkında yayınlar diye mi korktu acaba?


++++++

Karalama yaptırıyor görevden alınsın!..
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) CHP’li üyeleri Şaban Sevinç, Hülya Alp ve Mehmet Dadak, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in görevden alınmasını talep eden bir dilekçeyi Devlet Bakanı Mehmet Aydın’a gönderdiler. Dilekçe aynı zamanda Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Başbakan Tayyip Erdoğan, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve RTÜK Başkanı Zahit Akman’a da gönderildi. Dilekçede özerk ve bağımsız statüdeki TRT’nin son zamanlardaki alışılmadık yayınları ile devletin diğer temel kurumlarına karşı yürütülen karalayıcı kampanyaya katkı yaptığı savunuldu ve “Başta Türk Silahlı Kuvvetleri ve Anayasa Mahkemesi olmak üzere ana muhalefet partisi ile diğer muhalefet partileri de ’demokrasi karşıtı-darbeci-hukuk dışı ve çetecilik’yapmakla suçlanır hale gelmiştir” denildi.  


++++++

Düne kadar ” vatanı satıyor “ diyorduk şimdi ” gelen gideni aratırmış ’Yaşasın eski maşa’ “ diyecekmişiz.
Erdoğan’ı koruyun
ABD ve İngiltere ” ılımlı İslam “la ilgili orta vadeli partnerini seçti gözüküyor.
Bu partner Recep Tayyip Erdoğan değil. Birileri onu süratle resmin dışına itmeye çalışıyor.
Ordu ve yargıyı sistematik olarak yıpratanlar neden Başbakan Erdoğan’ı da karalıyor?
Neden onu siyaset sahnesinden düşürecek senaryolara taş döşüyor sanıyorsunuz?
Erdoğan’sız Türkiye Güneydoğu’sunu kaybe-
der.          
* Serdar Akinan/Akşam

++++++

GÜNÜN SÖZÜ
Futbolumuz da siyasetçimize benziyor...
Kötü olunca kazanıyor, iyi olunca kaybediyor...
* Melih Aşık


+++++++

MİNİ  YORUM
Acizlerin kaderi yenilmek
Ermeniler her ülkede lobi çalışması sürdüyorlar. Bütün hak, sınır, kural tanımazlıklarına karşın, dünyanın şımarık çocuğu onlar. Biz ise Ermeniler’in ortaya attığı “sözde soykırım” tezine karşı çıkmak için hangi ülke kapısını çalsak, mücadeleye 1-0 yenik başlıyoruz. Soykırım iftirasına karşı her yerde yeterince yalnızız. Iğdır’da Ermenilerce katledilen Türkler anısına dikilen anıt kaderine terkedilmiş. Bakımsız ve sahipsizmiş. Demek ki biz bu mücadelede sadece yalnız değil, kendi ülkemizde bile, şehitlerimizin ruhunu incitecek kadar aciziz. Yazık...
*  Selcan TAŞÇI

Yazarın Diğer Yazıları