BAE'den  yetenekli yabancılara  vatandaşlık

BAE'den  yetenekli yabancılara  vatandaşlık
Birleşik Arap Emirlikleri, yabancılara vatandaşlık vermeye karar verdi. Herhangi bir ülke kısıtlaması olmadan doktor, mucit, bilim insanı ve diğer mesleklerden insanlara vatandaşlık verileceği kaydedildi.

BAE'den  yetenekli yabancılara  vatandaşlık

Körfez ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) şirketlerde üniversite mezunu ve üst düzey çalışanları çoğunlukla yabancılardan seçiyor ancak vatandaşlık almak bugüne kadar çok kolay değildi.

BAE, ülkede oturum izni olan yabancı çalışanlara vatandaşlık verilebileceğini, bu kişilerin "ülkeye değer kattığını" açıkladı. Ülkede çalışan yüzlerce yabancıya daha önce vatandaşlık teklifi yapılmıyordu. BAE Devlet Başkanı Yardımcısı ve Dubai Emirliği'nin lideri Şeyh Şeyh Muhammed Bin Rashid el-Maktum, vatandaşlık için yatırımcılar, özel yetenek sahipleri, doktorlar, mühendisler ve sanatçıların değerlendirileceğini açıkladı.

Bazı seçili meslek gruplarına öncelik verileceği açıklanırken böylelikle BAE, yabancılara vatandaşlık vererek büyümeyi artırmayı hedefleyen körfezdeki ilk Arap ülkesi oldu.

Orta Doğu’nun finans ve seyahat merkezi haline getirme çalışmaları içindeki BAE’de yaşayan yabancılar ülke nüfusunun yüzde 80’ini kapsıyor fakat bu kişilerden hiçbiri vatandaşlık sahibi değil.

Yabancı yatırımcıları arayan ve nüfusunu çeşitlendirmeyi amaçlaan BAE Başkanı Şeyh Muhammed Bin Rashid el-Maktum, “Yeni kararlar bizim gelişme yolculuğumuza yeni yetenekleri çekmemize katkı sağlayacaktır” dedi. Öncelik verilecek meslek grupları arasında yatırımcılar, bilim insanları, doktorlar, mühendisler, sanatçılar ve yazarlar ile birlikte onların ailelerinin olacağı kaydedildi.

BAE’nin resmi haber ajansı WAM’daki habere göre göre BAE’de vatandaşlık sahibi olabilmek için:

– Yatırımcılar konut sahibi olmalı.

– BAE Ekonomi Bakanlığı’nın onayladığı bir ya da daha fazla patent sahibi olmalı ve ayrıca Ekonomi Bakanlığı’ndan bir tavsiye mektubu almalı.

– Doktorlar ve sağlık uzmanları özgün ve farklı bir bilim dalında uzmanlaşmalı ve bu durum BAE tarafından öncelikli olmalı.

– Bilim insanları bir üniversitede ya da araştırma merkezinde ya da özel sektörde aktif olarak çalışmalı ve 10 yıldan uzun bir süredir sektör içerisinde olmalı.

– Sanatçılar ve entelektüeller ise bir ya da daha fazla uluslararası ödül kazanmalı. İlgili devlet kuruluşlarından bir tavsiye mektubu da zorunlu.