Bağıra bağıra geliyor: Şeftaliden bulaşıyor: Bu sefer de başımıza bu çıktı: İşte belirtileri

Bağıra bağıra geliyor: Şeftaliden bulaşıyor: Bu sefer de başımıza bu çıktı: İşte belirtileri
Sonuncusuyla beraber son haftalarda ülkede yaşanan salmonella bakterisi kaynaklı salgınların sayısı üçe yükseldi.

İndependent Türkçe'de yer alan habere göre ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ülkede yeni bir salmonella salgını yaşandığını duyurdu.

Salgın sonucu 9 eyalette 68 kişinin hastalandığı, 14 kişinin hastanede tedavi edildiği açıklandı.

Şu ana kadar yeni salgın sonucu Iowa, Maryland, Michigan, Minnesota, New Jersey, New York, Pensilvanya, Virginia ve Wisconsin'de yaşayan kişilerin hastalandırdığı belirtildi.

ŞEFTALİDEN KAYNAKLANDIĞI AÇIKLANDI 

Yetkililer salmonella salgınının kaynağının Wawona Packing Company, LLC. ve  adlı bir şirketin ambalajladığı veya tedarik ettiği şeftalilerden kaynaklandığını da açıkladı.

Salgın sonucu Wawona Packing Company, LLC paketlenmiş şeftalilerini de raflardan geri çekmek zorunda kaldı.

SALGIN SAYISI 3'E YÜKSELDİ 

Ülkede sonuncusuyla birlikte yaşanan salmonella salgınlarının sayısı üçe yükseldi.

Forbes'un aktardığına göre, hala süren ve kaynağı canlı kümes hayvanları olan salmonella salgını 48 eyalette 938 vakaya neden oldu, bu kişilerden 151'i hastaneye kaldırılırken bir kişi hayatını kaybetti.

Kaynağı soğanlar olan diğer Salmonella Newport salgınıysa 47 eyalette 869 vakaya ve 116 kişinin hastaneye kaldırılmasına yol açmış dutrumda.

KANADA’YA DA SIÇRADI

Kanada Halk Sağlığı Ajansı da ABD'den ithal edilen şeftaliler kaynaklı Ontario ve  Quebec'te 33 vaka tespit ettiklerini duyurdu.

Kanadalı halk sağlığı uzmanları daha önce ABD'den ithal edilen kırmızı soğanlarla ilişkili salmonella salgını yaşandığını açıklamış, Kanada'daki marketlerden, restoranlardan bu ürünler toplatılırken, toplam 379 vaka tespit edilmişti.

İŞTE BELİRTİLERİ

Salmonella bakterisi kişiye bulaştıktan 6 saat ila 6 gün sonra ishal, ateş ve karın ağrısına neden oluyor. Hastalık genellikle 4 ila 7 gün sürüyor ve çoğu kişi herhangi bir tedavi görmeden iyileşiyor.

Ancak hastalığı ağır geçiren kişilerin hastaneye kaldırılması gerekebiliyor. Salmonella enfeksiyonu bağırsaklardan kan akışına karışarak vücudun diğer yerlerine de yayılayabiliyor. 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü kişiler ve bağışıklık sistem zayıf kişiler hastalığı daha ağır geçiriyor.