Bağırmayın!..

Kalktım ve güne koronavirüsle başladım. Yeni tedbirleri bir kez daha inceledim. Alınacak tedbirleri okudum.

Televizyonlarda hocaların açıklamalarını da dinleyince durumun vahameti bir kez daha gözler önüne serildi.

Tedbir tedbir

İçişleri Bakanlığı'nın genelgesine göre;

* Sokağa çıkma kısıtlaması ve işletmelerin çalışma saatleri yeniden düzenleniyor

* 65 yaş ve üzeri vatandaşlar -bizler- 10.00 ila 13.00 saatleri, 20 yaş altı gençler, 13.00 ila 16.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

* Alışveriş merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezlerinin kısıtlamaları yarın başlıyor. Buna göre saat 10.00 ila 20.00 arasında hizmet sunabilecek.

* Restoran, lokanta ve online yemek sipariş firmalarınca saat 20.00'den sonra sadece telefon ya da online sipariş üzerine paket servis hizmeti verilecek.

* Eğitime de yıl sonuna kadar teneffüs...

Şimdilik bu kadar ama, kendinizi bunların devamına hazırlayın.

Ürperten açıklama

Hocaların arasında en korkusuzlarından Prof. Dr. Mehmet Ceyhan TV 100'de Okan Bayülgen'in konuğu idi. Onu dinleyince tüylerim diken diken oldu.

Buyurun hocaya kulak verelim; "İki insan karşı karşıya 1,5 metreden daha yakın bir mesafede otururken sadece konuşursa virüs karşıdakine ancak 50 dakikada bulaşıyor. Normal veya alçak sesle konuşmaya başlarsa 5 dakikada bulaşıyor. Bağırarak konuşursa, örnek olarak şarkı söylerlerse virüs karşı tarafa 1 dakika içerisinde bulaşıyor. Bir tane öksürük ya da hapşırık bulaşıcılık için yetiyor. Yüksek sesle konuşmak başlı başına problem. Virüs bulaşmasını 10 kat artırıyor. Camiler açılırken insanların hep birlikte ilahi söylemesi ya da herhangi bir yerde bağırarak konuşulması örneğin sınıflarda, okullarda sakıncalı diyoruz" dedi.

Seyyahlığı erteleyin

Bir diğer hoca Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu da hiç iç açıcı konuşmadı. O da seyahat olgusunu dile getirdi. İşte onun söyledikleri: "Seyahat kısıtlaması bu salgının ilden ile yayılmasını önleyebilecek bir tedbirdi. Neticede bir kişi 10 ay içerisinde 55 milyon vaka oluşturdu. Siz İstanbul'da tedbiri alıyorsunuz. Ama adam Kars'a gidiyor. Bu sefer de vaka artışı Kars'ta başlatıyor. Sonra İstanbul'da vakalar azalınca tedbirler gevşiyor. Kars'taki geri dönüyor. İstanbul'da yeniden bir artış başlıyor. Dolayısıyla bu seyahat yasağı son derece önemliydi."

Allah sonumuzu hayretsin...

Gerçek suçlu?

Kimimizin iğrendiği, kimimizin de utandığı ayak kokusunda gerçek suçun ayaklarımız olmadığını biliyor musunuz? Tüm insanların ayaklarında bakteriler bulunur. Bu bakteriler terle birlikte koku yayar. Bundan kaçış yoktur ama doğru çorap ve ayakkabı seçimiyle bir de doğal olarak temizliğe dikkatle azaltmak mümkündür.

BAŞSAĞLIĞI

İzmir'in köklü kulüplerinden Altay'ın 1988-90 yılları arısında başkanlık görevini üstlenen Tuğrul Koparan da musibet hastalık korona virüsten 68 yaşında hayatını kaybetti. Ailesine ve spor camiasına başsağlığı diliyorum.

GÜNÜN SÖZÜ

Tüm doğruları bana öğretmiş olsalardı, onları öğrenmek için hiçbir güçlüğüm olmasaydı, belki de başka doğruları bilemeyecektim. Kemal Tahir

 

 

Yazarın Diğer Yazıları