Bağışıklığı güçlendiren, korona ve gribal enfeksiyonlara savaş açan, antioksidan deposu kara mürver ve aronya!

Bağışıklığı güçlendiren, korona ve gribal enfeksiyonlara savaş açan, antioksidan deposu kara mürver ve aronya!
Korona virüse karşı bağışıklığı güçlü tutmak önemli. İçerisinde bol miktarda antioksidan içeren kara mürver ve aronya bitkisi ise bağışıklığı güçlendirici etkisiyle biliniyor. Kara mürver ve aronya bitkisi pandemi salgını döneminde korona virüs ve gribal enfeksiyonlara kalkan oluyor?

Son yıllarda aronya ve kara mürver meyvelerine olan talep arttı. Edirne'de, bağışıklığı güçlendirici özelliğiyle sağlık sektöründe de kullanılan "aronya" ve "mürver" meyvelerinin hasadı başladı. Peki, bu iki meyve neye iyi geliyor? Bağışıklığı nasıl güçlendirir, grip ve soğuk alğınlığına iyi gelir mi? 

AA'ya açıklamalarda bulunan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, 2017'de Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce "aronya" ve "mürver" yetiştiriciliği ile ilgili proje başlatıldığını söyledi. Bu konuda Malatya, Tokat, Yalova ve Edirne'deki tarımsal araştırma enstitülerince çalışmalar yapıldığını belirten Tülek, "Bu ürünlerin bölgemizdeki ekolojik şartları, ekolojik istekleri ve adaptasyonunun belirlenmesine, aynı zamanda elde edilen ürünlerin biyo yararlılığına yönelik çalışmalar yürütülüyor." dedi. 

s1200-025.jpg

REÇEL OLARAK DA TÜKETİLİYOR

Tülek, bu iki meyvenin sağlık alanında da kullanıldığını ifade ederek, "İki meyve de üzümsü meyveler grubundan olup insan sağlığı açısından bağışıklığı güçlendirici özelliğiyle oldukça önemli. Yüksek miktardaki antioksidan ve antosiyanin içeriği ile eczacılıkta da kullanılmaktalar." diye konuştu. Tülek, aronya meyvesinin taze ya da kuru olarak kullanılabildiğini, reçel olarak da tüketildiğini dile getirdi. 

img77008-1426x713.jpg

 "ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİ YÜKSEK" 

Tülek, antioksidanın insan sağlığı açısından önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Antioksidanlar insan vücudunda serbest, radikal olarak bulunan ve insan vücuduna hasar yapan molekülleri temizleme özelliği gösteriyor. Yine antosiyaninler de sağlık açısından fayda sağlamaktadır. Antioksidan ve antosiyaninler kırmızı ya da mor rengi içeren meyve gruplarında yoğun bulunur. Mucize bitki olarak adlandırılan aronya ve mürver antioksidan ve antosiyanin özelliği en yüksek meyvelerdendir." 

kara-007.jpg

TRAKYA VERİM AÇISINDAN UYGUN BİR YER

Frenk üzümü, böğürtlen, çilek ve mavi yemiş gibi ürünlere göre, aronya ve mürver meyvesinde antioksidan oranının 2 kat fazla olduğunu aktaran Tülek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Antosiyanin içeriği olarak da 4-5 kat fazladır. Dolayısıyla belli oranlarda tüketimleri oldukça faydalıdır. Aronya Kuzey Amerika orijinli bir bitkidir. Birçok ülkede yoğun tarımı yapılıyor. Üzerinde çalıştığımız türler yabani değil, kültürü yapılmış türlerdir. Tabi Avrupa'da ve tarımı yapılan ülkelerde kilogram birim fiyatı 1 ya da 1,3 avrodur. Adaptasyon çalışmalarına bakıldığında Trakya'da oldukça verimli, mevsim şartlarına da uygun. Bu bitkilerin su isteğinin olduğunu söylemek gerekiyor. Biz de alanımızdaki bu ürünleri modern sulama sistemleriyle suluyoruz."

KAYNAK: ANADOLU AJANSI