Bağışıklık sistemiyle ilgili ezber bozan açıklama. Prof. Dr. Akkoyunlu koronanın pik yapacağı ayları açıkladı

Bağışıklık sistemiyle ilgili ezber bozan açıklama. Prof. Dr. Akkoyunlu koronanın pik yapacağı ayları açıkladı
Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Havaların ısınması ile beraber düşme bekliyoruz. Aşılanma eğer dünyada başarısız olursa muhtemelen 2021 Eylül-Ekim-Kasım- Aralık aylarında ufak bir pik daha yapmasını bekliyoruz. Korona virüste bağışıklık sisteminin aşırı güçlendirilmesi ölüme sebep oluyor. O yüzden aşırı güçlendirilmiş bir bağışıklık sistemi istemiyoruz" dedi.

Sabah'tan Didem Seymen'in haberine göre, korona virüsle ilgili son dakika haberleri üst üste geliyor. 
Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu "Bu hastalıkta bağışıklık sisteminin aşırı güçlendirilmesi ölüme sebep oluyor. O yüzden aşırı güçlendirilmiş bir bağışıklık sistemi istemiyoruz. Hatta 2. haftadan sonra kullandığımız ilaçlar bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar; kortizon gibi bağışıklık sistemini güçlü şekilde vuran, onu zafiyete uğratan ilaçlar veriyoruz. Burada önemli olan bağışıklığın dengeli olması; güçlü değil; dengeli. Biz bir şey yiyip içmeyi önermiyoruz. En önemlisi düzenli bir uykudur" dedi.

Akkoyunlu "Uyku; hormonlarımızı, vücuttaki metaboliklerin birikimini ve vücuttaki kimyasal tepkimeleri ciddi bir şekilde etkileyip direkt olarak savunma sisteminin hücreleri üzerinde denge unsuru oluşturmaktadır. Dengeli uykuyu bozarsak, ne yaparsak yapalım bağışıklık sistemini ciddi bir şekilde zafiyete uğrayacaktır. İkincisi ise düzenli egzersiz. Düzenli egzersiz uyku kadar olmasa bile bağışıklık sistemi üzerinde etkiye sahiptir. Düzenli egzersiz demek aşırı egzersiz demek değildir" diye konuştu. 

Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu "Dikkat edin; profesyonel bir sporcunun yaptığı şekilde bir spor önermiyoruz. Günde 10 bin adım ve üzerinde bir adımdan bahsediyoruz. Dengeli beslenme önemlidir. Aç kalmak, ani diyetler de zararlı, aşırı yemek de zararlı. Çinko, selenyum, A, B, C, D, E vitaminlerini düzenli alabilmek önemlidir. İsterseniz ek takviyeler de alabilirsiniz ancak eksikliğiniz varsa. Yoksa almanıza gerek yoktur. Ekstra bir şey sağlamaz" dedi.

PİK OCAK AYINA KADAR DEVAM EDECEK

"Vaka artışlarına baktığımız zaman, Ocak ayında da pikin vaka sayılarını biraz artıracak olduğunu göreceğiz" diyen Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu "Aralık-Ocak rakamların pik yaptığı aylar olacak. Sonra mevsim şartlarının gereği olarak biraz daha azalacaktır ancak vakalar Nisan ayına kadar devam edecektir. Sonra havaların ısınması ile beraber düşme bekliyoruz. İnşallah çok ciddi bir problem yaşamayız, aşılanma başarılı olursa bu gerçekleşmeyecektir. Aşılanma eğer dünyada başarısız olursa muhtemelen 2021 Eylül-Ekim-Kasım- Aralık aylarında ufak bir pik daha yapmasını bekliyoruz" dedi.

VAKALAR BIÇAK GİBİ KESİLMEZ

Sokağa çıkma yasakları hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, hafta içi ve hafta sonu yasakları hakkında tam sonuçların 20 gün sonra görülebileceğini ifade ederken vakaların birden bire azalmasının mümkün olmadığını vurguladı. 

Uzman isim, korona virüs salgınındaki pik durumunun Ocak ayına kadar devam edeceğini belirtirken tedavi sürecinde bağışıklığın dengeli olmasının çok önemli olduğunu aktardı.

TAM SONUÇLARI 20 GÜN SONRA GÖRECEĞİZ

"İki nedenden dolayı kapatmaya rağmen vaka sayıları düşmez" diyen Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu "Bir tanesi bugün kapatma yaptığınız zaman düne kadar bulaşmış olanların semptomlarının çıkması ve hasta olmaları bir hafta-10 günü buluyor. Yani bugün yapılan kapatmaların etkisi bir hafta-10 gün sonra ortaya çıkacak ve sonuçları alınacak. İkincisi ise günlük 31 bin vaka var. Bu vakaların hemen ertesi gün toparlanıp da bulaştırıcılığı ortadan kalkmıyor. Bunlar en az 8 gün boyunca bulaştırıcılar. Toplam son 8 gün boyunca enfekte olmuş kişiler aslında bulaştırıcı kişiler" dedi.

Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu "Bu vakaların birden bire azalması mümkün değil. Bu vakaların sayısal olarak azalması hastalığın da ötesinde yaklaşık olarak 20-25 günü bulabiliyor. Alınan tedbirler ilk emarelerini bir hafta sonra verecekler. Esas sonuç ise 15-20 gün sonra kendisini gösterecek. O nedenle sabırsız olmamak gerekiyor. Mevsim şartlarından dolayı virüs, çok daha güçlü bulaşıcılığa sahip. İç ortamda daha kolay bulaşma ve virüsün salgın yapıp yayılma hızı daha fazla. Bu nedenle aldığımız önlemlerin vaka sayılarını artırmayarak sabit tutabilmesi bile büyük başarıdır" diye konuştu.

TEDAVİNİZİ TAMAMLAYIN

"Hastalık ilk bir hafta boyunca ağır olmayan semptomlar ile başlıyor" diyen Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu "İkinci haftadan sonra vücudun savunma sistemi aşırı bir savunma vererek hastalığı ağırlaştırıyor ve üçüncü haftadan itibaren maalesef hastaneye yatışlar ve yoğun bakıma kadar giden serüven başlıyor. Hasta erken dönemde 'Genel durumum iyi, şikayetim yok' diyerek eğer ilaçlarını almaz ise bu kötüye gidiş 2. Haftadan itibaren çok daha kötüye gidiyor" dedi.

Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu "Bu nedenle hastaların ilaçlarını almaları gerekiyor. İkincisi ise, hastalar eğer ilaçlarını yarım bırakırlarsa bu aldıkları kısmi doz bazen çok net gösterilmese bile virüsler üzerinde aynen bakterilerde olduğu gibi ilaca karşı direnç gelişmelerine neden olabilir. Bu da can sıkıcı ikinci bir olaydır. O neden hastaların ilaçlarını düzgün bir şekilde ve tam olarak kullanmalarını öneriyoruz. Bu hasta bakımındaki en önemli sorunlardan bir tanesidir. Yoğun bakıma düşme oranlarını bu ilaç kullanmamak ciddi bir şekilde artırıyor, buna çok dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu.

 

İlgili Haberler