Bahçeli’den ilginç 19 haziran açıklaması

Bahçeli’den ilginç 19 haziran açıklaması
MHP’de tüzük kurultayına sayılı saatler kala Devlet Bahçeli’den “kurultay yasal değil açıklaması” geldi. Bahçeli’nin bu hamlesinin delegenin kafasını karıştırmak için yaptığı belirtiliyor.

Yargıtay’ın Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararını onaylamasından sonra MHP kongresini toplamak için çağrı heyeti yetkili hale gelmişti. Yasal olarak tek yetkili merci olan çağrı heyeti 19 Haziran’da tüzük kurultayının yapılacağını açıkladı.

Kurultaya sayılı saatler kala ise MHP Genel Merkezi’nde ilginç gelişmeler yaşanıyor. 32 İL başkanı, 900’e yakın delege ve çok sayıda milletvekilinin desteklediği kurultayla ilgili Bahçeli’den açıklama geldi. Bahçeli dışında hiç kimsenin imzası, desteği bulunmayan açıklamada “19 Haziran kurultayının yasal olmadığı” iddia edildi.

Bahçeli’nin 19 Haziran ile ilgili şunları söyledi:

"AKYURT İLÇESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLMEYE TEŞEBBÜS EDİLMİŞTİR"

Kongrenin yapılacağı yerin de uygun olmadığını bildiren Bahçeli, "Siyasi Partilerin Büyük Kurultayı ancak ve ancak Ankara’nın İl Merkezi’nde toplanabilecektir. Siyasi Partiler Kanunu’nun 31’nci maddesi; ’Siyasi partilerin merkez teşkilatı Ankara il merkezinde; …… bulunur’ ifadesine yer vermiştir. Siyasi Partiler Kanunu’nun Üçüncü Bölümünün Başlığı ’merkez teşkilatı’ şeklinde olup; bu bölümün ilk maddesi olan ve de ’Siyasi Partilerin Genel Merkez Teşkilatı’ başlığını taşıyan 13’üncü maddesi ’Siyasi partilerin merkez organları büyük kongre, genel başkan ile diğer karar, yönetim, icra ve disiplin organlarından ibarettir’ ifadesine yer vermiştir. Görüleceği üzere Siyasi Partiler Kanunu Büyük Kongre’yi merkez teşkilatı organları arasında saymış olup, merkez teşkilatının da Ankara il merkezinde olacağına işaret etmiştir. Milliyetçi Hareket Partisi Tüzüğünde aksi yönde bir hüküm bulunmadığı gibi; Parti Tüzüğü’nün 14’üncü maddesine göre ’Parti Genel Merkez Teşkilatı Ankara İl Merkezi’nde kurulur’ ifadelerine yer vermiştir. Ancak hal böyle olmasına rağmen 19 Haziran 2016 tarihli MHP Olağanüstü Büyük Kurultayı (Tüzük Değişikliği Gündemli) Ankara İl Merkezine 32 km uzaklıkta bulunan Akyurt ilçesinde gerçekleştirilmeye teşebbüs edilmiştir" açıklamasında bulundu.

"MEVZUATA AYKIRI İŞLEMLER GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR"

MHP lideri Bahçeli, açıklamasını şöyle sürdürdü: 

"Yargıtay istisnasız bütün kararlarında ’tüzelkişinin merkezi’ ve ’yerleşim yeri’ kavramlarını ’Tüzel Kişilerin Yerleşim Yeri’ başlığını taşıyan Türk Medeni Kanunu 51’inci maddesi ışığında tespit etmektedir. Yargıtay kararlarından da anlaşılacağı üzere, tüzel kişinin merkezi kavramı tespit edilirken, yargı çevreleri esas alınarak tespit yapılmaktadır. Ankara’nın 32 km dışında ayrı bir yargı çevresi olan ve ayrı bir idari birim olan Akyurt İlçesinde siyasi parti kongresi yapmaya teşebbüs etmek, asla yasal bir işlem değildir. Devletin eli altındaki resmi kurumların, yasal olmayan ve Ankara İl Merkezi dışında toplanan bu kurultay girişimi karşısında sessiz kalmaktadırlar. Oysa bugüne kadar verilmiş olan Yargı kararlarında da, merkezin bulunduğu çevre dışında gerçekleşen genel kurulların yok hükmünde olduğu açıkça vurgulanmıştır. Ayrıca 19 Haziran 2016 tarihinde tertip edileceği söylenen yasa dışı kongreye ilişkin olarak ilan usullerine uyulmamış ve de kongrenin iptaline sebebiyet verecek mevzuata aykırı işlemler gerçekleştirilmiştir. Bu haliyle söz konusu kurultayın ’yasal zeminde’ hayat bulması mümkün olmayacaktır"