Bak sen şu Atatürk'ün dediğine!..

Mersin''e bağlı Çamlıyayla''da faaliyet gösteren Ülkü Ocağı, "Gençler için Nutuk" dağıtmak istemiş. İzin için başvurduğu Çamlıyayla İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü de, Nutuk''u "ilgili komisyona incelettikten sonra", gençler için "uygunsuz" olduğuna karar vererek, bu isteği reddetmiş.
Zira, kitapta "Osmanlı Padişahı Vahdettin"in "aciz, haysiyetsiz ve korkak" olarak nitelendirilmesi yetmezmiş gibi bir de Atatürk''ün gençlere "kötü örnek" olabilecek bazı fotoğrafları bulunuyormuş.
***
Nasıl olur da, bir Millî Eğitim Müdürü, Nutuk dağıtımını engeller diye kıyamet koptu iki gün boyunca;
Hem de, Atatürk, Vahdettin ile ilgili "durum tespiti" yapıyor diye!
***

Atatürk''ün katline ferman veren Mustafa Sabri''nin iade-i itibarını isteyen, Millî Mücadele karşıtı İskilipli''yi kahramanlaştıran, "Kurtuluş Savaşı''nı Yunan kazansaydı" diyen meczubu omuzlarının üzerinde taşıyan ve zaten iktidara da "Keşke İngilizler galip gelseydi" takımının bağışladığı yüzüklerinin, bileziklerinin yüzü suyu hürmetine(!) gelmiş olan, Atatürk''e "ayyaş"tan "katil"e, "diktatör"den "deccal"a yapmadığı yakıştırma kalmayan, dolayısıyla da Ata ile Vahdettin arasındaki tercihi malum ve de net olan bir zihniyetin iktidarında, sahiden de hâlâ şaşıran var mı buna?
Ya ne olacaktı?
23 Nisan vesilesiyle, yarından itibaren, önümüzdeki birkaç gün boyunca, yandaş medyanın kin ve nefreti tescilli kimi köşelerinde okuyacaklarımız, Çamlıyayla''da "belgelenen" şuuraltından çok mu farklı olacak sanki?
***
Yakın zamana kadar -paralel bir yapının hükmü altında olduğundan- "bağımsız Türk yargısı(!)" varsayılan bir mekanizmanın kararları doğrultusunda, "toplum düzeni ve güveninin teminatı" varsayılan, canımızı, malımızı emanet ettiğimiz bir teşkilatın mensupları tarafından, "bir gece ansızın" usulüyle yapılan ev baskınlarında "ele geçirilenler" arasında bulunan, "suç delili" muamelesi yapılan Nutuk''un, "millî" varsaydığımız bir "eğitim sistemi" bünyesinde gördüğü "zararlı yayın" muamelesinin haber değeri kaldığını düşünmüyorum.

"Yeni Türkiye" denilen ucube düzenin değerler sistemi içinde, haber değeri olan, Çamlıyayla Millî Eğitim Müdürlüğü''nün "Nutuk dağıtma talebi"ni geri çevirmiş olması değil, MHP''yle ilgili olarak "gölge iktidar" algısının iyiden iyiye pekiştiği bir dönemde, "Çamlıyayla Ülkü Ocağı''nın Nutuk dağıtma talebi"nin geri çevrilmiş olmasıdır bana göre.
Keza gereği yapıldı; hakkında soruşturma başlatılan Millî Eğitim Müdürü, görevinden de alındı.
***
Mevzunun bir ironik tarafı da, 1927''den bu yana, tek tek her bir vatandaşın olmayabilir ama, içeriği en azından "devlet"in malumu olan Nutuk''ta yer alan ifadelerin "komisyon incelemesi"yle keşfedilmiş olması; gel de anma Temel''in "Ben dün duydum" fıkrasını!
***
Bilenler bilir, Nutuk''un bugüne kadarki en anlaşılır baskılarından birinin sahibi, bir dönem Gazi Üniversitesi''nde Tarih Bölüm Başkanlığı da yapan, MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Yalçın''dır.
Yalçın, 2011''de kaleme aldığı Önsöz''de, "Sancılı bir devrin hüzünlü, bir o kadar da onurlu mücadelesinin anlatımı olan Nutuk''un gençlerimiz tarafından anlaşılabilmesi; onların Cumhuriyete sahip çıkma bilinçleri açısından önemlidir" diyerek "Nutuk"u şöyle anlatır:
-Nutuk, yakın tarihe ışık tutan bir eser olduğu gibi, Türk Milleti adına yapılan bütün işlerin meşruluk ilkesine dayandırılarak yürütüldüğünün de belgesidir…
- Nutuk, gerek Atatürk''ün kendi şahsiyeti, gerekse Türk İnkılap Tarihi açısından oldukça önemlidir. Ayrıca kendi devrinde yazıldığı için birinci elden vesika değerine haiz olan ve Türk edebiyatında bir hitabet örneği teşkil eden, temel bir eserdir…
- Nutuk, günümüzün ve geleceğin bütün nesillerine Türkiye Cumhuriyeti''nin kuruluşunu, Türk Milleti''nin esarete karşı verdiği büyük mücadeleyi öğretmesi bakımından çok önemli bir değer taşımaktadır…
- Unutulmaması gerekir ki, Atatürk bütün resmî sıfatlardan önce Türk inkılabının lideridir. O, bu harekete kişisel yetenekleri ve komutanlık şöhretine rağmen; her şeyi elinden alınmış olarak başlamış, iktidar olmuş, yeni bir düzen getirmiş, laik Cumhuriyet''i kurmuş ve eserini her zaman, her yerde, her şekliyle korumasını bilmiştir. Nutuk, bu büyük olayın, kelimenin gerçek manasıyla "büyük hikayesidir"…
- Kuvayı Millîye ruhunun ne anlama geldiğinin de ifadesi olan bu eser, kendini her şeyi ile milletine adamış olağanüstü yeteneklere sahip bir dehanın milletine sunduğu hatıraların en iyi örneğidir…
***

Nutuk''la ilgili imza atılmış bu ilmi ve ideolojik sahiplenmeye rağmen, Çamlıyayla''da yaşanan rezaletin gündeme ve Meclis''e taşınması işi neden muhalefete kaldı?

Yazarın Diğer Yazıları