Bakan Çavuşoğlu tezkere turunu tamamladı

Bakan Çavuşoğlu tezkere turunu tamamladı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya tezkeresine ilişkin muhalefet liderleriyle bir araya geldi. İlk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu ile bir araya gelen Çavuşoğlu, daha sonra İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüştü. Bakan Çavuşoğlu, tezkerenin gün içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Meclis'e gönderileceğini öğrendiklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya tezkeresine ilişkin muhalefet turunu tamamladı.

İlk olarak CHP Genel Merkezi’ne giderek Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret eden Çavuşoğlu’nu CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz karşıladı.

Basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 50 dakika süren görüşmede, Libya tezkeresine ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

Çavuşoğlu, CHP’den ayrılırken basın mensuplarına açıklama yaptı. Libya’daki son durum, tezkere ve deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ile diğer mutabakat zaptına ilişkin Kılıçdaroğlu’na bilgi verdiklerini aktaran Çavuşoğlu, kendilerine yöneltilen soruları yanıtladıklarını belirtti.

CHP’yi doğrudan bilgilendirmiş olduklarını ifade eden Çavuşoğlu, “Tabii ki tezkere konusunda karar CHP’nindir. Takdir onlarındır ama biz, ülkemiz ve ülkemizin ulusal çıkarları bakımından, karşı karşıya kaldığımız tehditler dahil niye tezkereye ihtiyaç duyduğumuzu kendilerine anlattık.” dedi.

“MHP’YE GİTMİYORUZ”

Bakan Çavuşoğlu, “MHP’ye de bir ziyaretiniz olacak mı?” sorusuna, “MHP’ye gitmiyoruz. Sayın Genel Başkan Devlet Bahçeli mesaj gönderdiler. ‘Bizim zaten tutumumuz belli, biz tezkereyi tam olarak destekliyoruz. Dolayısıyla bize gelerek vakit kaybetmelerine gerek yok, diğer siyasi partileri bilgilendirsinler.’ demişler. Dolayısıyla bugün saat 14.00’te de İYİ Parti’yi ziyaret ederek Sayın Genel Başkan’a bilgi vereceğiz” diye konuştu.

CHP'Lİ ÜNAL ÇEVİKÖZ BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ziyaretinin ardından basın toplantısı düzenledi. Çeviköz, ziyarette Bakan Çavuşoğlu'nun Libya tezkeresi ile ilgili olarak hükümetin görüşlerini aktardığını belirterek, "Kendisini dinledik ve bizim de birtakım sorularımız oldu, bunları da kendisine yönelttik. Libya ile ilgili tezkere henüz Meclis'e gelmiş değildir" dedi. Çeviköz, AKP'nin 5 konuda ciddi hatalar yaptığını, bunlardan birisinin dış politika olduğunu vurguladı.

“MÜSLÜMAN KANI DÖKÜLMESİNE SEBEBİYET VERİLMESİNİ ASLA KABUL ETMİYORUZ”

Özellikle Suriye politikasının Türkiye'yi çok ciddi sıkıntı ile karşı karşıya bıraktığını kaydeden Çeviköz, "Böylesine yanlış politikalar sonucu izlenen bir dış politika çizgisi Türkiye'yi hem yalnız bırakmış, hem de önemli bir dış politika krizi ile karşı karşıya bırakmıştır. Bugün gelinen tabloda Suriye'de yaşanan bu kötü tablonun bir başka ülkede daha yaşanmasını istemiyoruz. Biz Suriye'de karşı karşıya olduğumuz sıkıntıların şimdi bir de Libya'dan kaynaklanan sıkıntılar ile birlikte Türkiye'nin gündemine gelmesini istemiyoruz. Özellikle Türkiye'nin Libya'daki vekalet savaşlarına taraf olmasını ve Müslüman kanı dökülmesine taraflardan birinin yanında yer alarak, sebebiyet vermesini asla kabul etmiyoruz" diye konuştu.

“TEZKEREYE OLUMSUZ BAKTIĞIMIZI SÖYLEMEK İSTERİM”

Libya'daki durumun Suriye'dekinden çok daha geniş çapta yansımalarının olacağını dile getiren CHP'li Çeviköz, "Libya'ya aslında asker göndererek bu vekalet savaşına taraf olmak yerine Türkiye gibi bir ülkenin diplomasiye öncelik vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak yapılan diplomasiye öncelik vermek değil, asker göndererek mevcut durumu daha da keskinleştirecek ve kötüleştirecek bir gelişmeye hazırlık yapmaktır. Bunun doğru olmadığını Sayın Bakana da izah ettik. Bir ulusal çıkar ve güvelik tehdidi açısından bakıldığında en başta Tunus'un böyle bir gelişmeye destek vermesi beklenirken, Tunus diplomasiye öncelik verilmesi gerektiğini ve asker göndererek çatışmalara taraf olunmasının doğru olmadığını savunuyor. Aynı şekilde bölgedeki diğer ülkelerden Cezayir'in de bundan farklı olmadığını görüyoruz. Öte yandan Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler çatışmada taraf tutarak bir bakıma Türkiye'yi de karşı tarafta yer aldığı taktirde bir hasım olarak görmeye hazırlanmaktadırlar. Türkiye gibi bir ülkenin diplomasiye öncelik vermesi gerektiği düşüncesindeyiz. Bütün bu gelişmeler çerçevesinde biz önümüzdeki günlerde yüce Meclisimize gelecek olan tezkereye olumsuz baktığımızı söylemek isterim." açıklamasında bulundu.

“TEZKERENİN NİTELİĞİ İLE İLGİLİ BİLGİMİZ YOK”

Çeviköz, Çavuşoğlu'nun tezkerenin niteliği ile ilgili bilgi paylaşımında bulunup bulunmadığı ile ilgili "Tezkerenin niteliği ve içeriği ile ilgili ya da diliyle ilgili herhangi bir bilgimiz şuanda yok. Biraz evvel Sayın Bakan, kendisine de sorulan soruya cevap verdiğinde tezkere metninin Cumhurbaşkanlığına gönderileceğini söylediler. Cumhurbaşkanlığından anladığımız kadarıyla Meclis'e sevk edilecektir. Biz de Meclis'e geldiği zaman tezkere metnini görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU DAHA SONRA MERAL AKŞENER’İ ZİYARET ETTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya teskeresine ilişkin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşmek üzere parti genel merkezine giriş yaptı.

Çavuşoğlu, Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile bir araya geldi.

"İYİ PARTİ'NİN KARAR VERMEDİĞİNİ BİZZAT AKŞENER SÖYLEDİ"

Görüşme sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Mevlüt Çavuşoğlu, "Bizim görevimiz yüce meclisimizi ve siyasi partileri kritik konularda bilgilendirmektir." dedi. Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, "İYİ Parti'nin karar vermediğini ve kendi aralarında müzakere edeceklerini bizzat Genel Başkan Meral Akşener söyledi." ifadesini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, tezkerenin gün içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Meclis'e gönderileceğini öğrendiklerini açıkladı.

Görüşmede Meral Akşener'e yardımcıları Aytun Çıray ve Ahmet Kamil Erozan ile Aydın milletvekili Aydın Adnan Sezgin eşlik etti.