Bakan Elvan'dan 'Türkçe' çıkışı

Bakan Elvan'dan 'Türkçe' çıkışı
740'ncı Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'ye Anma törenlerine katılan Bakan Elvan "Türkiye, bin yıldır bizim vatanımızsa bu başka pek çok değer yanında Türkçe sayesindedir" dedi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen 'Dilimiz Kimliğimiz' adlı panelde konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkçe'nin önemine değinerek, şunları söyledi: "Vatan için pek çok tarif yapılır. Vatanın en güzel tariflerinden biri de Türkçe'nin konuşulduğu yerdir.

Türkçe'nin sadece insan olarak bizim değil, dağa, taşa, eşyaya ve evrene nüfuz ettiği yerlerdir. Bugün Türkiye, bin yıldır bizim vatanımızsa burada dünyaya hala model olabilecek bir uygarlık inşa ettiysek, bu başka pek çok değer yanında Türkçe sayesindedir. Konuştuğumuz dil sayesindedir. Annemizin söylediği ninniler yaktığı ağıtlar sayesindedir. Bu dille oluşturulan sözlü ve yazılı muhteşem edebiyat sayesindedir."

Türkçe'nin sadece dilimiz değil, kimliğimizde olduğunu vurgulayan Bakan Elvan, "Aslında yegane değer taşıyıcısı dildir. Elbette maddi kültürel varlıklar akla gelebilir. Onlara yüklediğimiz anlam, onların nasıl bir değerler manzumesi oluşturduğunun ifadesi de ancak dille mümkündür. Dil eşyayı ve evreni sadece adlandırmakla kalmaz, aynı zamanda anlamlandırır. Adlandırma ve anlamlandırma birbirinden bağımsız değildir. Onun için Türkçe sadece bizim dilimiz değil, aynı zamanda kimliğimizdir. Bu kimliğin güçlü olması, bu kimliğin engin olması, bu kimliğin lekelenmemesi için hepimizin üzerine düşen sorumluluklar vardır. Dildeki yozlaşma sadece dili yozlaştırmakla kalmaz, hayatımızı ve değerlerimizi de yozlaştırır."diye konuştu.