Bakan Fahrettin Koca: 4 günde iyileştiren ilaç Türkiye'de

Bakan Fahrettin Koca: 4 günde iyileştiren ilaç Türkiye'de
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, korona virüse karşı Çin'den bu sabah gelen ilacın yoğun bakım şartlarında tedavisi eden hastalara bugün itibariyle başlandığını söyledi. Koca, virüs vakalarının neredeyse Türkiye'nin tamamına yayıldığını ve bazı hastaların durumunun iyiye gittiğini belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs salgınındaki süreçte iyileşen vakaların olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde açıklanacağını söyledi. Çin hükümeti ile birlikte korona virüs salgınına karşı bilgi alışverişi için prensipte anlaştıklarını belirtti. Bakan Koca, korona virüse karşı Çin'den bu sabah gelen ilacın yoğun bakım şartlarında tedavisi eden hastalara bugün itibariyle başlandığını söyledi. Bakan Koca, vakaların neredeyse Türkiye'nin tamamına yayıldığını ifade etti.

Bakan Koca, sokağa çıkma yasağına ilişkin ise, "Herkes kendi olağanüstü halini edebilir. Bunu illa devletin ilan etmesi gerekmiyor" dedi. Bakan Koca, ayrıca bazı sağlık çalışanlarında da korona virüs tespit edildiğini söyledi.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Ülkemizde ilk vaka 14 Mart’ta görüldü. Bugüne kadar görülen vaka sayısını dün açıkladım ve bilgileri verdim. Dün itibariyle tanı sayısı 1236, kaybettiğimiz hasta sayısı 30'du. Kaybettiğimiz hastalar ileri yaşlardaydı. Bünye olarak dirençleri zayıftı. Bu ölümlerin sebebi doğrudan onların yaşları değil. Başka hastalıkların tabloda ağır bir yer tutmasıdır.

Büyüklerimizi korona virüsten etkilememek için bizler sorumluluk sahibiyiz. Bu toplumun sizin hayat tecrübenize ihtiyacı var. Ailelerinizin size ihtiyacı var. Hayat yolculuğunda evlatlarınızın vereceğiniz tavsiyelere ihtiyacı var. Bunları hasta iken yapamazsınız. Tedbir alıyoruz, evden çıkmanız bir süreliğine kısıtlandırıldı. Lütfen bu kurula uyun.

"KADROMUZA 32 BİN PERSONEL DAHİL EDİYORUZ"

Bu dönemde sağlık personelinin ek ödemelerini iyileştirme çabası içindeyiz. Sağlık çalışanı kadromuza 32 bin personel dahil ediyoruz. 

Son zamanlarda sağlık çalışanlarımızın maske ve eldiven başta olmak üzere yeterli malzemeden yoksun olduğu söyleniyor. Kesin bilgi şudur, üniversite hastanelerimize, tüm hastanelerimize bütün malzeme sağlanmaktadır ve sağlanmaya devam edecektir. İhracatı durdurulmuştur, maskeler yurt dışına satılmayacaktır. Korona virüsle mücadele kapsamında en çok solunum cihazı sıkıntısı çekiyorduk. Yerli solunum cihazının seri üretimine başlıyoruz.

Hızlı tarama kitini de devreye soktuk. Bugün son olarak 50 bin hızlı tarama kiti Çin'den getirildi. Çin'den Perşembe gününe kadar 300 bin hızlı tarama kiti gelmiş olacak. 1 milyona kadar hızlı tarama kiti kullanılacak.

"ETKİLİ OLAN İLAÇTAN YETERLİ MİKTARDA GETİRDİK"

Çin'de etkili olan ilaçtan yeterli miktarda getirmiş olduk. Bundan sonraki süreçte de bu ihtiyacımızı karşılamak için gayret içinde olacaklar. Çin'den bu sabah gelen ilacın yoğun bakım şartlarında tedavisi devam eden hastalarımıza bugün itibariyle başlandı. Ne kadar etkili olup olmadığını önümüzdeki günlerde görmüş olacağız.