Bakan Koca açıkladı: Korona virüsten can kaybı 725'e yükseldi

Bakan Koca açıkladı: Korona virüsten can kaybı 725'e yükseldi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Korona Virüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, korona virüsten can kaybının 725'e, hasta sayısının ise 34 bin 109'a yükseldiğini duyurdu. Bakan Koca öte yandan, korona virüs tanısıyla takip edilen hastaların Türkiye genelindeki dağılımını gösteren bir harita da paylaştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısının ardından kamuoyuna açıklamalarda bulundu. Son 24 saat içerisinde 76 vatandaşımızın daha hayatını kaybettiğini söyledi. Bakan Koca, Korona Virüs Bilim Kurulu'nun ardından Toplum Bilimleri Kurulu adı verilen yeni bir kurulun oluşturulacağını belirtti.

Öte yandan Bakan Koca, korona virüs tanısıyla takip edilen hastaların Türkiye genelindeki dağılımını gösteren bir harita da paylaştı. Koca'nın paylaştığı haritaya göre İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Sakarya ve Zonguldak'ta virüs vakalarının yoğun olduğu görüldü.

Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Korona virüs istisnasız 81 ilimizde görüldükten sonra bu salgında mücadele yeni bir aşamaya geçtik. Artık 83 milyon insan olarak her birimiz virüsün doğrudan tehdidi altındayız, aynı hassasiyeti göstermek zorundayız. Korona virüsle mücadelede iki taraftar. Biri virüs, biri ise biziz... Virüse karşı güç birliği içerisinde olmamız gerekiyor.  Sosyal temasın yaygın olduğu şehirlerde virüs yaygın. Bu tehdit bugün bazı devletlerin bile birbirine karşı tutumunu değiştirdi. Şimdi dayanışma içinde olma, insan sağlığını korumak için özverili olma, tedbirli olma, işbirliği yapma zamanıdır.

TOPLUM BİLİMLERİ KURULU OLUŞTURULDU

Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilim Kurulu'nun ardından bu sefer de Toplum Bilimleri Kurulu adı verdiğimiz bir kurul oluşturduk. Bu kurul bize hayatı kolaylaştıracak kurallar sunacak. İlk toplantısını önümüzdeki günlerde yapacak olan yeni kurulun hayırlı olmasını diliyorum.

Çin'den gelen ilk veriler sadece yaşlıları daha çok tutan hastalık gibi bir izlenim bırakmıştı. Şu anda her yaşta olağanüstü bulaşan bir virüsle karşı karşıyayız. Artık genç yaştaki hastalarımızı da kaybetmeye başladık.

Son günlerde akciğere geçme safhasında ilerleme sağladık.

76 KİŞİ DAHA HAYATINI KAYBETTİ

Bugünkü test sayımız 20 bin 23. Bugünkü vaka sayımız 3 bin 892. Bugün 76 vatandaşımızı daha kaybettik. 256 vatandaşımız ise şifa buldu. Yapılan test sayıları her geçen gün artıyor, 20 bini geçiyor. Pozitif çıkan vaka sayısını da yüzde 22’den yüzde 15’e kadar düştüğünü görüyoruz.

Tüm dünyada olduğu gibi bizde de erkeklerde virüs daha fazla görülüyor. Ayrıca ağırlık vakaların görüldüğü yaş aralığı 20 ila 65 yaş arası. Burada 65 yaş uygulamasının olmadığı dönemde dağılım daha dengeliydi. Yasayla birlikte bu durum düştü. Yani tedbirlerin sonuç verdiğini görüyoruz. Bu vakaların görülme oranının düştüğünü gösteriyor.

harita1.jpg

istanbul-corona-1.jpg

VATANDAŞLARIN HAREKETLİLİĞİ İZLENECEK

3 GSM operatörüyle görüştük. Yeni bir aplikasyon geliştiriyoruz. Bununla vatandaşların evlerinde olup olmadığı ve hareketliliğini izleyebileceğiz.

İstanbul'da açılacak olan iki hastanenin Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladılar, 2 tane 1000 yataklı, daha doğrusu bin odalı hastane şeklinde planlandı. Biri Atatürk Havalimanı bir diğeri de Sancaktepe'de. Bu iki hastaneyi prefabrik, pandemi sonrası devre dışı kalacak olan hastaneler gibi düşünmedik. İçinde amaliyathaneleri olan bütün odaları gerektiğinde yoğun bakıma çevrilecek hastane olarak planladık. Atatürk Havalimanı'ndaki aynı zamanda hava ambulansı uçak içinde uygun bir mekan olduğu için yeri geldiğinde iller arası veya yurt dışı hasta ziyareti için vazgeçilmez bir yerimizdir. Bunun için düşünülmüş oldu.

tablo-003.JPG