Bakan Koca'dan Kılıçdaroğlu'nun aşı iddialarına yanıt. Bedava aşıya neden para ödenmediğini açıklamadı. "Sağlık ordumuz değerli ordudur, yıpratılmamalıdır" dedi

Bakan Koca'dan Kılıçdaroğlu'nun aşı iddialarına yanıt. Bedava aşıya neden para ödenmediğini açıklamadı. "Sağlık ordumuz değerli ordudur, yıpratılmamalıdır" dedi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun korona virüs aşıları ile ilgili iddialarına yanıt verdi. Bakan Koca, "Sayın muhalefet liderini, kendisi aşısını olduğu halde kendisinden sonra aşı olacak vatandaşlarımıza kullanılacak aşıların tedarikini umursamadan riske atmak yerine bu konuda sorumlu olmaya davet ediyorum" dedi.

Bakan Koca'dan Kılıçdaroğlu'nun aşı iddialarına yanıt. Bedava aşıya neden para ödenmediğini açıklamadı. "Sağlık ordumuz değerli

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz hafta partisinin grup toplantısında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca''ya Sinovac aşısı ile ilgili sorular yöneltmiş ve aşı ile ilgili iddialar ortaya koymuştu.

Kılıçdaroğlu, "Sağlık Bakanı bir açıklama yaptı, diyorlar ki, "Sinovac aşısında aracı var mı?" Sağlık Bakanı aracı olmadığını söylüyor. "9 Şubat 2021 tarihine kadar, 10 milyon 162 bin 123 doz aşı getirildi, bunlar için Devlet Malzeme Ofisi Keymen firmasına 121 milyon 945 bin 476 dolar para ödedi." Burdaki soru şu, aralık 2020 tarihinde Esenboğa gümrüğünden geçiyor aşılar gümrükten geçen 1 milyon 342 bin 298 doz aşı gümrükten Keymen tarafından çekiliyor. Buradaki önemli nokta şu, gümrükteki beyana göre 1 milyon doz aşı için ücret alınmıyor. 1 milyon doz aşı ücretsiz, yani 12 milyon dolarlık aşı ücretsiz verilmiş. Sayın Bakan''a ve Erdoğan''a soruyorum, ücretsiz olarak ithal edilen 1 milyon doz aşı Devlet Malzeme Ofisi''ne her dozu 12 dolardan fatura edildi mi, edilmedi mi? Ücretsiz olduğu beyannamesinde var" ifadelerini kullanmıştı. 

GÜMRÜKTEN BEDELSİZ GEÇTİĞİ İDDİASI TARTIŞMA YARATMIŞTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu''nun grup toplantısındaki açıklamalarının ardından tartışma konusu olan belgede, aşıların gümrükten bedelsiz geçtiği iddia edilmişti. Gümrükten bedelsiz geçen aşılara para ödendiği iddiası ise tartışmaların odağında yer almıştı. Konu ile ilgili tartışmaların ardından Sinovac aşısının Türkiye''ye getirilmesi süreciyle ilgili Çinli üretici firmanın Türkiye''deki yasal temsilcisi Keymen İlaç A.Ş., "aracı şirket olduğu ve 12 milyon dolar aldığı" iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

Yapılan yazılı açıklamada, Keymen İlaç''ın 2013 yılından beri Sinovac firmasının Türkiye''deki tek yetkili yasal distribütörü olduğuna işaret edilerek, Sinovac firmasının, tüm dünyaya uyguladığı, sözleşmenin imzalanması ile birlikte yüzde 50 peşin ödeme şartından, Türkiye''nin mevzuatlarına uymadığı için "risklerin bir kısmını Keymen İlaç''ın karşılaması" ile vazgeçildiği belirtildi.

"BÜTÇENİN KARŞILIĞI VARDIR" 

Açıklamada "Devlet Malzeme Ofisinden peşin ödeme ya da avans alınmadığı için firmamızca yapılan bunca ödemelerin bir kısmının karşılanabilmesi için 1 milyon doz aşı Sinovac firmasının talebiyle, bedelsiz olarak şirketimize gönderilmiştir. Bu aşının karşılığı, bahsedilen tüm bu giderler için kullanılmıştır" denilerek "Özetle bu süreç üretici firma ile tam ve tek yetkili distribütör arasındaki bir ticari mahsuplaşma işlemidir. Sinovac firması ile yapılan sözleşme kapsamında 1 milyon doz aşının hibe edilmesi söz konusu olmayıp, alınan bütçenin her kuruşunun karşılığı vardır" denildi.

Keymen İlaç açıklamasında giderlerini şu şekilde detaylandırdı: "Tüm dünyada enjektör ve vial sıkıntısı yaşanmaktayken dolum için gerekli tüm malzemenin temini ve yatırımlar, Keymen İlaç tarafından zamanında yapılmış, maliyeti firmamızca karşılanmıştır. Sözleşme gereği Devlet Malzeme Ofisi''ne verilmesi gereken teminat mektupları, lojistik işlemler, dolum tesislerinin işlemleri için gerekli tüm nakit akışı, şirketimiz tarafımızdan karşılanmıştır. Bu yatırımlar ciddi yatırımlar olup Devlet Malzeme Ofisinden sözleşmeye istinaden tek kuruş avans veya peşin ödeme alınmadığı gibi, kamu bankalarından da tek kuruş kredi kullanılmamıştır"

BAKAN KOCA''DAN YANIT GELDİ 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gerçekleştirdiği açıklama ile CHP lideri Kılıçdaroğlu''nun iddialarına yanıt verdi. Bakan Koca''nın "Türkiye''nin iki ordusu var. var. Biri ülkeyi, biri 83 milyonun sağlığını koruyor. İkisi de siyasi çıkar amaçlı ithamlarla yıpratılmaya gelmez. Bilhassa, salgınla savaşın silahı olan aşının tedariki boş sözlerle, maksatlı ifşaatla riske atılıyorsa! Söz sırası aşı bekleyenlere de gelir" başlığı ile paylaştığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:  

İlgili Haberler