Bakan, her orman yangınında bu açıklamayı yapıyor: Envanterimizde yangın uçağı bulunmuyor

Bakan, her orman yangınında bu açıklamayı yapıyor: Envanterimizde yangın uçağı bulunmuyor
İzmir’de 2019 yılında çıkan ve 3 gün süren yangın sırasında, “Envanterimizde yangın uçağımız yok” açıklaması yapan Bakan Pakdemirli, yine aynı ifadeleri kullandı.

Türkiye geçtiğimiz yıl Hatay ve 2019’da İzmir’de 54 saat süren iki dev yangın atlattı. 2019 ve 2020’de toplam 5 bin 378 orman yangınında on binlerce hektar alan zarar gördü. Bakan Pakdemirli 3 yıl önce yaptığı açıklamalarda “Envanterimizde yangın uçağımız yok” ifadelerini kullanmıştı.

Yaşanan bunca yangından sonra dün Bakan, aynı ifadeleri kullandı ve “Cumhurbaşkanımızın talimatıyla çalışmaya başladık” dedi.

Manavgat’ta başlayan ve 3 gündür tüm ülkenin yüreğini yakan orman yangınların ardından bölgeye giden 4 Bakan’ın açıklamaları tartışma konusu oldu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki yangın yönetim merkezinde gazetecilere, yangınlarla ilgili açıklama yaptı.

Pakdemirli, gündemdeki THK uçaklarının neden kullanılmadığı konusuyla ilgili olarak, “Biz burada son teknoloji diyoruz; insansız hava uçakları, insansız hava helikopterleri diyoruz hâlâ antikacı dükkânı gibi 1960’tan kalma uçakları kullanalım tarzında açıklamalar yapıyorlar. Devletin 4 bakanı burada. Maalesef söyleyecek hiçbir şey bulamayanlar, acaba uçaklar üzerinden bir şey söyleyebilir miyiz diyorlar. Burada uzay aracı kullanmamız gerekse, orman teşkilatı olarak bunu da kullanırız. Biz bu konuda her türlü çabayı, gayreti sarf ederiz. Envantere de uçak alımı ile ilgili sayın Cumhurbaşkanının talimatı ile çalışmalara başladık” dedi.

Orman teşkilatının dünyanın en donanımlı teşkilatlarından biri olduğunu belirten Pakdemirli, “Eksik müdahale yok. Orman teşkilatı bunları istemediği için bunları 2-3 senedir kullanmayı bıraktık. 2 senedir de yerine çok daha iyi olan uçakları kullandık. Bizim havada neyi uçurduğumuz değil, yere ne kadar su attığımız önemli olmalı” diye konuştu.

Bu arada Pakdemirli, bu açıklamayı yaparken Tarım ve Orman Bakanlığı’nın özel bir jet uçağı olduğu biliniyor.

İlgili Haberler