Bakan Selçuk’a TÜRGEV sorusu

Bakan Selçuk’a TÜRGEV sorusu
Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 12 yıl önce okul yapılması için devredilen arazinin, yurt yapımı için iktidara yakın TÜRGEV’e devredildiği iddiaları Meclis gündemine taşındı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Denizli'de eğitim alanı olarak kullanımın üzerinden yıllar geçtikten sonra yeniden imar plan değişiklikleri ve hizmet alanına dönüştürmesiyle gündeme gelen arazinin, TÜRGEV vakfına tahsis edileceği iddialarını Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a spordu. CHP'li Karaca, TÜRGEV iddialarına ilişkin Eğitim Bakanı Selçuk'un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı bir soru önergesi verdi.

Eğitim Bakanı Selçuk’a “Bakanlığınızın okul ve okullar kampüsü yapılması amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün müdahil olduğu bu alanla ilgili olarak herhangi bir kamu kurumu, vakıf ya da yerel yönetimden size ulaşan bir talep var mıdır?” diye soran CHP’li Karaca, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin idari yargı kararlarına rağmen alanla ilgili neden beklendiğine ilişkin açıklama yaptı.

‘KAMUOYUNDAN GİZLENEN GERÇEK NEDİR?’

“Denizli’nin Pamukkale ilçesi Zeytinköy Mahallesindeki mülkiyeti Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait 3700 ada 2 parselde kayıtlı 7557 m2 taşınmazla ilgili olarak; Türkiye Gençlik STK’ları Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan’ın Denizli’yi ziyaretiyle TÜRGEV Vakfına devredileceği yönünde iddialar gündeme gelmiştir” diyen Biçer, şunları söyledi:

“Denizli’de Pamukkale ilçe sınırları içinde Zeytinköy Mevkii’nde yer alan, okul ihtiyacı nedeniyle resmi hizmet alanından eğitim alanına çevrilen ve 2007 yılından beri eğitim alanı olarak kullanılan 7557 metrekarelik taşınmaz ile ilgili kamuoyundan gizlenen iddialar ciddi önem arz etmektedir. Hukuki sürece rağmen, eğitim alanı olarak kullanımın üzerinden 8 yıl geçtikten sonra yeniden imar plan değişiklikleri ve hizmet alanına dönüştürme ile gündeme gelen bu alanın TÜRGEV vakfına tahsis edilmek amacıyla kullanılacağı iddiaları sadece Denizli değil eğitim hakkı açısından araştırılmaya muhtaçtır.”

‘İDARİ YARGI KARARLARINI UYGULAMAK İÇİN NEYİ BEKLİYORSUNUZ?’

“12 yıl önce taşınmazın yer aldığı Bağbaşı Belediyesi tarafından “eğitim alanı” ilan edilen alanın Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne okul ve okullar kampüsü yapılması için yeniden devredilmesi gerekirken, Büyükşehir Belediyesi tarafından bu kararlara uyulmadığı görülmektedir. Açılan dava sonucu, tüm mahkemeler tarafından “eğitim alanı” olduğu kararı teyit edilen ve Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin tüm meclis kararlarının iptal edilmesini sağlayan idari yargı kararlarına uyulmadığı, alanla ilgili oyalamanın devam ettiği ortadadır” ifadelerini kullanan CHP’li vekil, Eğitim Bakanı Selçuk’tan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

“-Söz edilen alanın yıllar önce okul ihtiyacı nedeniyle eğitim alanı ilan edilmiş olmasına rağmen hizmet alanı olarak imar değişikliğine gidilmesi süreci hakkında Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

-Söz edilen alanın yurt gerekçesiyle TÜRGEV ya da başka vakıflara tahsis edileceği iddiaları doğru mudur?

-Açılan davalarda müdahil olan Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne okul ve okullar kampüsü yapılması için devredilmesi beklenen alanla ilgili Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin hukuki kararlara uymaması konusunda Bakanlığınızın bir tasarrufu var mıdır?

-Okul ve okullar kampüsü yapılması amacıyla Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün müdahil olduğu bu alanla ilgili olarak herhangi bir kamu kurumu, vakıf ya da yerel yönetimden size ulaşan bir talep, yurt yapmaya yönelik girişim var mıdır?

-Bakanlığınızın söz edilen alanla ilgili yurt yapılması yönünde kurum görüşü alınmış mıdır?

-Kurum görüşü istendi ise bu görüşü kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?

-Denizli ili sınırları içerisinde okul ve yurt yapma amacıyla hayırseverler tarafından arsa gösterilmesi yönünde talepler var mıdır? Var ise kaç başvuru ve başvuruların dağılımı ne şekildedir?

-Bakanlığınızın, Denizli’de TÜRGEV ya da başka bir vakfa yurt yapımı gerekçesiyle tahsis edileceği iddia edilen alanın eğitim alanı olarak kalması yönünde temas ve girişimleri var mıdır? Yok ise gerekçesi nedir?"