Bakan Varank “250 milyon maske dağıttık” dedi: Nerede bu maskeler

Bakan Varank “250 milyon maske dağıttık” dedi: Nerede bu maskeler
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, korona virüs salgınına karlı alınan önlemlerle ilgili yaptığı açıklamada "Türkiye salgın döneminde yaklaşık 250 milyon maskeyi vatandaşlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza ücretsiz dağıttı” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, korona virüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında vatandaşlara toplam 250 milyon maske dağıttıklarını açıkladı.

Bakan Varank, Akit TV'de katıldığı programda, Türkiye'nin yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınına karşı yerli ürünlerle verdiği mücadeleye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yerli solunum cihazının 14 gün gibi kısa bir süre içinde seri üretilebilir hale getirildiğini anlatan Varank, "Daha önce Biosys isimli bir firmamızın yoğun bakım solunum cihazı ürettiğini biliyorduk. Biz bu firmamızla direkt irtibata geçtik dedik ki bizim bu dönemde buna ihtiyacımız var. Her türlü desteği verelim ve bu cihazları seri üretmek için bir seferberlik başlatalım." diye konuştu.

YURT DIŞINDAN GELEN KORUYUCU EKİPMAN TALEPLERİ

Temel ihtiyaç malzemeleri konusuna da değinen Varank, başka ülkelerin Türkiye'den özellikle koruyucu maske, tulum, gözlük, eldiven, dezenfektanla ilgili talepleri olduğunu anlattı.

Varank, "Bunlarla ilgili de yaptığımız ihracatlar var ama şunun altını çizmemiz gerekiyor. Biz kendi ihtiyacımızı karşılamadan bunların ihracına müsaade etmiyoruz. Öncelikle bizim ülkemizin ihtiyacının karşılanmasını sağlayıp daha sonra bunların ihracatına müsaade ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin söz konusu dönemde yaptığı yardımlarla "veren el" konumuna geldiğini belirten Varank, bugüne kadar 120 ülkenin Türkiye'den yardım istediğini, 55 ülkeye maske, tulum gibi koruyucu ekipman gönderildiğini bildirdi.

“250 MİLYON MASKE DAĞITTIK”

Türkiye'nin üretimdeki büyük kapasitesi sayesinde sağlık çalışanlarının maske ve koruyucu ekipman sorunu bulunmadığını ifade eden Varank, "Türkiye salgın döneminde yaklaşık 250 milyon maskeyi vatandaşlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza ücretsiz dağıttı. Öncelikle tabii ki kendi insanımızın ihtiyacını karşılamak için çalışıyoruz." diye konuştu.

Yüksek koruma sağlayan N95 ve N99 maskelerin yerli olarak üretilmesine karşın bunların içindeki filtrelerin ithal edildiğini anlatan Varank, "Şu anda İstanbul Teknik Üniversitesinden bir hocamız ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinden bir ekibimiz bu maskelerin içindeki filtreyi de yerli olarak üretmeyi başardı. Bunun da seri üretimi için altyapı kurulum ve yatırım çalışmalarını takip ediyoruz." dedi.