Bakanın açıkladığı konkordato sayısına itiraz!

Bakanın açıkladığı konkordato sayısına itiraz!
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın konkordatoya başvuran şirket sayısını 356 olarak açıklaması kafaları karıştırdı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, gerçek rakamın en az 3 bin olduğunu söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki Ticaret Bakanlığı'nın 2019 yılı bütçe görüşmelerinde konkordato ilanları da gündeme geldi. Görüşmelerde söz alan çok sayıda milletvekili, konkordato ilanlarına ilişkin bilgi istedi.

Sputnik'te yer alan habere göre, CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, KOBİ'lerin suyun üstünde başını tutmaya çalıştığını ifade ederek, “Büyük şirketleri duyuyoruz ama konkordato sürecine girmiş olan KOBİ'ler var binlerle ifade edilen” diye konuştu.

ACİL TEDBİR GEREK

CHP'li Çetin Osman Budak, arka arkaya özellikle süt ürünlerinde ve gıda ürünlerinde konkordatolar beklendiğini, bununla ilgili acil tedbir alınmasını beklediklerini söyledi. CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin de, art arda pek çok şirketin konkordato ilanını duyduklarını vurgulayıp, “Benim seçim bölgem Balıkesir'de de köklü firmaların bu şekilde istekleri var. Milli değer olan bu firmaları kurtarmak için Ticaret Bakanlığı olarak bir çalışmanız var mı” diye sordu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın konkordato ilan eden şirket sayısının 356 olduğu açıklamasını değerlendiren vergi uzmanı Nedim Türkmen, 3 hafta önce İTO Başkanı Şekip Avdagiç'in bu rakamı 500 olarak verdiğini hatırlattı. Türkiye'de gerçek konkordato sayısının bankalardan öğrenilebileceğini anlatan Türkmen, şöyle konuştu:

“Bugün Ticaret Mahkemesi'ne başvuruyorsunuz konkordato talepli olarak, bunu hemen bankalar kendi avukatları vesilesiyle UYAP'tan görebildikleri için hemen 1 günde kredilerini geri çağırıyorlar. Bu rakamların bu kadar düşük açıklanmasının nedeni şu. Örneğin sizin 5 tane şirketiniz var. Hepsi grup şirketi. Bunlarla ilgili başvuruyorsunuz, tek bir esas numarası veriyor mahkeme. Siz şimdi tek esas numarasını alırsanız 356 açıklarsınız. O yüzden ben halen iddia ediyorum, konkordato ilan eden kişi ve kurum sayısı 3 binin üzerinde. Yüzde 75'i de inşaat sektörü ile inşaata malzeme veren yapı malzemeleri, hırdavatçı şirketler. Önemli bir bölümü de, devletten alacağını alamadığı için konkordato alan firmalar. Bunu açıklamakla ilgili niye sıkıntı yaşıyorlar anlamıyorum. Zaten mahkeme kayıtlarında var. Son 8 ayda kaç banka konkordato nedeniyle kaç krediyi geri çağırmıştır. Bunlara bakmaları yeterli bence.”

İlgili Haberler