Bakanlık, Kanal İstanbul’a yapılan itirazları dikkate almadı!

Bakanlık, Kanal İstanbul’a yapılan itirazları dikkate almadı!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kanal İstanbul’a yapılan itirazları dikkate almadığı ortaya çıktı. Bakanlığın, ÇED raporunun askıya çıkması sonrasında yapılan 92 bin 468 itirazı aynı formatta yanıtladığı öğrenildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kanal İstanbul’un ÇED raporunu onayladı. Bakanlığın, çeşitli yollarla yapılan 92 bin 468 itirazı benzer formatlarda ve aynı içerikle yanıtladığı ortaya çıktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dün tartışmalı Kanal İstanbul projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu hakkında vatandaşların itirazlarına karşın “ÇED olumlu” kararı verdi. Raporda 92 bin 468 kişinin itiraz ettiğine dikkat çekilerek soruların rapor içinde yanıtlandığı belirtildi.

Cumhuriyet gazetesinden Hazal Ocak'ın haberine göre, 2 Ocak’ta itiraz süresi dolarken Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED raporunun İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirildiğini ve komisyon çalışmaları ile halkın görüşleri dikkate alındığını belirterek dün kararını açıkladı. Proje “ÇED Olumlu” kararı verdiğini duyuran müdürlük nihai ÇED raporunu da askıya çıkardı. Neredeyse aynen onaylanan raporda vatandaşların itirazları da yer aldı. Raporda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Taşra Teşkilatlarına, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER), 92 bin 468 adet görüş ve öneri ulaştığına dikkat çekildi. Ulaşan tüm görüş ve önerilerin incelendiği belirten raporda temel olarak hepsinin benzer formatta ve aynı içeriğe sahip olduğunun görüldüğü ifade edildi. Söz konusu görüş ve önerilerin cevaplandığı bölümler sıralandı.

15 MADDE SIRALANDI

Raporda vatandaşların deprem riskinin tetiklenmesi, İstanbul’un su kaynaklarının yok edilerek susuzluğa mahkum edilmesi, Sazlıdere Barajı’nın yok olması, yeraltı sularının kaybolması, tarım ve mera alanlarını yok olması, üç aktif fay hattının geçmesiyle afet riskinin artması gibi 15 noktada itiraz ettiği görüldü. İtiraz bölümleri incelendiğinde neredeyse aynı cevapların verildiği görüldü.

‘OLDU BİTTİYE GETİRİLDİ’

Ya Kanal Ya İstanbul İnisiyatifi üyeleri tarafından yapılan açıklamada “Binlerce vatandaşımızın itiraz dilekçesi verdiği, bilim insanlarının, çevre ve ekoloji örgütlerinin, odaların, dernek ve kurumların şiddetle itiraz ettiği bu raporun oldubittiye getirilerek onaylanmasına itiraz ediyoruz. Bu onay hukukun ve halkın iradesinin çiğnenmesidir. Kanal İstanbul ÇED raporu bilimsel gerçeklerin dikkate alınmadığı, projenin yarattığı büyük tahribatı gözlerden saklamayı hedefleyen inşaat sektörünün çıkarlarına hizmet eden bir rapordur. İstanbullular olarak bir kez daha buradan açıkça ilan ediyoruz. Suları, denizleri, ormanları, hayvanları, yaşam alanlarımızı savunacağız” denildi.