Bakanlıktan üreticiye büyük darbe

Bakanlıktan üreticiye büyük darbe
Tarım ve Orman Bakanlığı yerel seçimlerde önce 25 kuruşa çıkardığı çiğ süt alım fiyatını seçimlerin ardından tekrar 10 kuruşa indirdi. Bütçe olmadığını belirten bakanlığın bu kararı geriye dönük uygulanacağı iddia edildi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yerel seçimler öncesi 'müjde' olarak açıkladığı Ocak,Şubat ve Mart 2019’da çiğ süt destekleme primi litre başına 15 kuruşluk artışla 25 kuruş olarak çiftçiye ödeneceğini belirtildi.

Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre, tarım destekleri çok geç ödenmesi nedeniyle, Mayıs- Haziran dönemi süt primleri henüz ödenmedi. Çiftçi 25 kuruştan prim ödemesi yapılacağını beklerken, bakanlık primin Mayıs'tan geçerli olmak üzere 10 kuruşa düşürdü.

Bütçede para olmadığını gerekçe göstererek çiğ süt primini düşüren Tarım ve Orman Bakanlığı kararın geriye dönük uygulanacağını belirtti.

ÜRETMEMİZİ, YAŞAMAMIZI İSTEMİYORLAR

Çiftçi tepkili. İnşaat, sanayi, turizm ve bir çok sektöre yönelik destek paketleri, teşvik edici krediler çıkarılırken çiftçinin üvey evlat olarak görüldüğünü belirten çiftçiler,"herkese para bulunuyor,çiftçiye gelince yok diyorlar. Herkesin borçları ertelendi,ötelendi.Çiftçiye gelince borçlar ertelenmiyor. Bizim üretmemizi, yaşamamızı istemiyorlar."

Tüm Süt,Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada daha önce 25 kuruş olan çiğ süt priminin Mayıs 2019'dan geçerli olmak üzere 10 kuruşa düşürüldüğü belirtildi. Açıklamada: " Bütçede para olmaması gerekçesi ile Mayıs ve Haziran aylarına ait süt prim destekleri 10 kuruş olarak ödeneceği haberi bizleri endişelendirdi. Bu durum, zaten sıkıntı çeken süt üreticisini, daha da zor duruma sokacaktır.

Kasım ayına girmiş olmamıza rağmen ilk 4 aylık süt destek primi hariç hiçbir ödeme yapılmaması zaten sıkıntıda olan hayvancılık sektörünü çok kötü etkilemektedir. 2018 yılı desteklemeleri ile neredeyse aynı olan 2019 yılı desteklemeleri enflasyon kaynaklı değer kaybını bile karşılamazken süt prim desteklemelerini Mayıs ve Haziran ayları için 25 kuruş yerine 10 kuruşa düşürülmesi kabul edilebilir değildir." görüşüne yer verildi.

RUSYA'DAN İTHALAT MI YAPILACAK?

Sektörün adeta can çekiştiği vurgulanan TÜSEDAD Yönetim Kurulu'nun açıklamasında üreticinin kaygısı şu sözlerle dile getirildi: "Süt pirim desteklemelerinin yüzde 60 azaltılması ile aynı dönemde Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansının Türk pazarına süt ürünleri sevkiyatı için veteriner sağlık sertifikası konusunda Türkiye’yle mutabakat sağlandığını açıklamış olması geleceğe doğru biz üreticileri kaygılandırmaktadır. TÜSEDAD olarak süt pirim desteklerinin düşürülmüş olmasını ve süt ürünlerinin ithal edilmesi konusunda yapılan çalışmaları yanlış buluyoruz ve bu yanlışlardan dönülmesini ve üretime köstek olmak yerine Tarım Bakanlığını destek olmaya davet ediyoruz."