Bal gibi kaybettiniz!

YSK'nın İstanbul seçimleri için vereceği karar daha fazla geciktirilemez. Bu kuruluşun 2014 Temmuzunda oy birliğiyle aldığı kararla seçimin yenilenmesine imkân yok:

"Listeler kesinleştikten sonra, seçim iptali için gerekçe olamaz. Sadece hile yapılırsa, bunu yapanlar yargılanırlar."

Sadi Güven'in ağzından yapılan bu açıklama İçtihat'tır. Yani her dönemi tabii ki bugünü de bağlar.

Hırçınlaştı

Bunu ilk anlayan Binali Yıldırım oldu. Bugüne kadar itidalli olarak tanıdığımız Yıldırım'daki hırçınlık bunun kanıtı. Kusura bakmasınlar ama Millet İttifakı'nın adayları hem Büyükçekmece'yi hem İBB'yi çoktan kazandılar. Yani Cumhur İttifakı kaybetti. Bunu kabul etmek zorundalar. Yasalar ortadayken Erdoğan'ın zorlamalarıyla sonucun değişmesi mümkün değildir.

İleriyi görmek

Ak Parti Genel Başkanı'nın İstanbul seçimleriyle ilgili sözlerinin desibeli bu yüzden devamlı artmakta. "YSK gözden geçirmeli" ile başladı. Daha sonra "iptal etmeli"ye geldi. En sonunda da "iptal etmek mecburiyetindeler"e kadar ulaştı. Kendisine bazı şeyler hatırlatmak istiyorum; "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti değil mi?" Yasaları mı yoksa "emir, demiri keser" yönetimini mi kabul edeceğiz? Böyle bir şeye demokrasi demek mümkün mü?

Size bir not daha düşeyim. Eğer yasalara rağmen seçimlerin yenilenmesi kararı alındı diyelim. İşte o zaman iktidarı daha ağır bir yenilgi beklemekte. Bugün elde edilen fark ikiye katlanacaktır. Bunu bir kenara kaydedin.

***

Daha kötü günler önümüzde

TÜİK'in (Türkiye İstatistik Kurumu) açıkladığı son veriler fena sinyaller taşımakta. Toplam işsiz sayımız 4 milyon 668 bine çıktı. Bir yılda artış oranı yüzde 3,9'a ulaştı. Yani 12 ayda 1 milyon 269 kişi daha "işsizler ordusu"na katıldı. Bunları dünkü YENİÇAĞ'ın manşetinde okudunuz.

Son yılların en kötü durumundayız. Muhalefet sözcülerinin hükûmet icraatını eleştirirken kullandıkları "her dört gencimizin biri işsiz" lafını dahi arar hâle geldik. Bunun yerini "üç gencimizden biri çalışmıyor" aldı. Bu da yanlış anlaşılmasın tembellikten değil çalışacak iş olmadığından.

Bu gidişle gençlerimizin "yarısı işsiz" diyeceğimiz günler de pek uzakta değil.

***

Bir kötü haber daha

Yoksul vatandaşlara artık bazı zincir marketlerde iki haftadır alış veriş çeki dağıtılmıyor. Bu konunun, parti denetiminde yapıldığı bilinmekte.

Yaptığım araştırmalardan elde ettiğim sonuç: "Hayır, bu doğru değil" diyen tek kişiye rastlamadım. Çeklerin, kuruma birikmiş alacakların ödenmemesinden dolayı verilmediği belli. Temennim bu sıkıntı bir an önce giderilir.

***

'Sözde' kelimesi üstüne

Hüseyin Movit dostum önemli bir konuyu dile getirdi. Ayağı yere basan bir analiz. Birlikte okuyalım:

"Ben, resmî söyleme her zaman kuşkuyla bakmışımdır. Bu, 'Ermeni soykırımı'nın başına bir 'sözde' kelimesi ekleyerek 'Sözde Ermeni soykırımı' kelimesinde de böyle olmuştur.

'Sözde Ermeni soykırımı' diyenler, 'birileri Ermeni soykırımından bahsediyorlar ama aslında böyle bir olay meydana gelmemiştir' ve 'Ermeni soykırımından dem vuranlar yalan söylemektedirler'i dillendirmek istemektedirler. Birinci Dünya Harbi sırasında Anadolu'da meydana gelen olaylarda her iki taraf da silahlıdır. Taraflar çarpışmışlardır. O hâlde burada soykırımdan söz edilemez. Demek ki Sözde Ermeni soykırımı diyenler haklıdırlar."

***

Aşık Veysel'in başarılı öğrencileri

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yapılan "8. Uluslararası Ethno Fest"te açılış konserini Beylikdüzü Âşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri verdi.

Okulun başarılı orkestrasını öğretmen Pınar Çıtak yönetti. Melek Dallı, Timur Sarıca, Ahmet F. Felek'ten oluşan öğretmenler ekibi etkinliğe büyük katkıda bulundular. Tamburi Cemil Bey'in Nikriz Sirto'su, Akşam Mahnı'sı ve  Telli Turna Süit'inin icrası ayakta alkışlandı.

Âşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi'nin müzik bölümü öğrencileri adına 'Onur Şilti' okul müdürü Celal Budak'a verildi. Belgrad Büyükelçimiz Tanju Bilgiç, öğrencileri büyükelçilikte ağırlayıp, kutladı.

Mükemmel iş birliği

Ülkemizi başarıyla temsil eden orkestra elemanlarından birinin torunum Cenk Koray olduğunu belirtmeme izin verin. Pek çok enstrüman çalan Cenk bu defa kemanıyla başarıya katkıda bulundu.

Bu uluslararası gösteriyi gerçekleştiren ve bayrağımızı dalgalandıran okulun müdürü Celal Budak'ın şahsında emeği geçen herkesi kutluyorum.

GÜNÜN SÖZÜ

Ders verilmez, alınır. Cesare Pavese

 

Yazarın Diğer Yazıları